Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози от 12 държави обсъждат праисторията в Гълъбово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Археолози от 12 държави и ключови за археологията научни и музейни институции се събират за мащабна конференция, посветена на праисторията в Гълъбово. Професорът по археология и праистория Красимир Лещаков от Софийския университет, който преди години откри и изследва една от селищните могили в Гълъбово, които поставят категорично България на картата на праисторията, сподели за предаването „Хоризонт до обед“:

„Това е единствената сегашна могила в България, която предоставя толкова много странни неща, действително за нас бяха дълго време загадка. Оказа се, че проучваме, може би единствения засега търговски център или популярно казано - митница, която съществува в края на третото хилядолетие преди Христа до първите векове на второ хилядолетие преди Христа“.

Самият факт, че в конференцията участват учени от толкова страни и водещи институции означава, че могилата е добре известна не само в Европа, но и в целия свят и че нейните проблеми все още не са разрешени, коментира той и допълни, че в средището са открити златни украшения за женска коса, което говори, че в региона е имало обработка на скъпоценни метали и мода:

„Това ни насочва към едни много засилени контакти на населението, което ние сме свикнали, по принцип, да считаме за по-ниско развито и по-елементарно“.

Краят на третото хилядолетие и началото на второ е период, свързан със загиването на старото царство в Египет. Балканите успяват да запазят донякъде своя прогрес през тази ера на климатични промени:

„Досега знаехме много малко и затова първите векове на второ хилядолетие ги наричахме "тъмни". Гълъбово е един от паметниците, който хвърля светлина върху това време. Имаме находки, които се датират между 2000-та и 1800-та година преди Христа. Смело мога да твърдя, че те са донесени директно от столицата на хетите. Имаме други находки от Северна Сирия и други от цикладите. Тоест, културните връзки не са били тотално заличени. Те са продължавали, но може би интензитетът не е бил толкова силен, както е било в последните векове на трето хилядолетие“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна