Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лъчезар Войнов: Ако вече има загуба на зрително поле, за лечение на глаукома е късно да се говори

Снимка: Архив
Защо профилактиката е от изключително значение, за да съхраним зрението си? Най-сериозните очни заболявания - глаукома и катаракта, протичат безсимптомно, но са сочени за основните причини за слепота в световен мащаб. За причините, симптомите и лечението, което се прилага у нас потърсихме мнението на проф. д-р Лъчезар Войнов, началник на Клиниката по офталмология във ВМА.
Това са две от най-социално значимите заболявания и от най-трудните в диференциално диагностично отношение. Наличието на катаракта не изключва наличие на глаукома, предупреждава специалистът:

"Разликата е в това, че катарактата е лечима спепота. Тя води до намаляване на зрението, в последните години наблюдаваме много хора с катаракта, закъснели с лечението до практическа слепота. Но след операцията започват да виждат добре. За разлика от глаукомата, която ако не се лекува, води до тотална слепота - пълна загуба на засегнатото око или очи".

Не само лечението, но и социалният ресурс, който трябва да бъде вложен в тези хора, е изключително голям. А той се увеличава заради липсата на профилактика. Заболяването по думите на проф. Войнов се открива късно.

Снимка"Що се касае за причините - глаукомата не е само вътреочното налягане. Тук се касае за тежка невропатия, а най-сериозната причина е наследствеността. Всички, които имат близък роднина с глаукома, трябва да преминат през профилактичен преглед. Върху развитието на болестта влияят и съдовите изменения, затова трябва да има контрол и върху кръвното налягане", посочи специалистът.

По-често боледуват жените. Първият профилактичен преглед, дори и без никакви оплаквания, трябва да бъде поне на 40-годишна възраст. Нормалното вътреочно налягане обаче не винаги означава липса на болест. Има случаи на глаукома и с нормално или ниско очно налягане.

Ако случайно човек забележи загуба на периферно зрение, което най-често става при глаукома, то вече е много късно за лечение. При ранно откриване на заболяването се започва с лечение с очни капки, най-често с монотерапия, след това с комбинирани препарати. Други методи на лечение са селективна лазерната окулопластика или хирургично лечение. Операцията обаче не води до възстановяване на зрението, а до намаляване на вътреочното налягане, така че да се спре увреждането на зрителния нерв.

Още за лечението на глаукомата, както и операциите на катаракта - чуйте от интервюто с проф. д-р Лъчезар Войнов!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени