Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ укрепват границата с Мексико заради мигрантски керван от Централна Америка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемът с миграцията далеч не е само европейски. Показа го тази седмица разрастващата се колона от хиляди хора от Централна Америка, тръгнали на север.

Керванът предизвика притеснения и реакции във Вашингтон, особено след като премина в Мексико. Президентът Тръмп заяви, че ситуацията е извънредна и ще бъдат взети мерки за укрепване на границата. Организаторите увериха, че керванът няма да влиза в САЩ, но няма съмнение коя е желаната дестинация за участниците в похода.

Много хора от кервана, тръгнал на север от Централна Америка, отправиха подобни упреци към мексиканците, които се опитаха да спрат колоната по южните си граници.

Във Вашингтон бързо заговориха за извънредна ситуация и подготвиха редица мерки, за да попречат на мигрантите да влязат на американска територия, като допълнителни сили по границата - същата, по която президентът Тръмп обеща стена.

Ако нямаме граници, значи нямаме държава, настоя Тръмп, повтаряйки, че Централна Америка е в дълг към Съединените щати.

Той обяви, че помощта за Хондурас, Гватемала и Салвадор трябва да бъде съкратена, защото властите там са отговорни за проблема с кервана.
 
"Вземете камерите си, влезте в кервана и започнете да търсите. Ще намерите членове на гангстерски банди, ще намерите и хора от Близкия изток. Няма да ги пуснем в страната, искаме сигурност", добави Тръмп.

От Белия дом нееднократно призоваха мигрантите да се върнат у дома. От кервана пък казаха, че не от добро вървят стотици километри пеша и че не биха го направили, ако виждаха бъдеще в Хондурас. Именно оттам тръгна керванът в средата на месеца.

Още мнения по темата чуйте в звуковия файл.
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна