Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Получават ли учителите пари на ръка от туроператори за участие в еднодневни екскурзии и зелени училища

Порочни практики в организирането на ученическите екскурзии вадят на показ липсата на регламентация на извънучилищния учителски труд

Снимка: БТА

Потърпевшата туроператорска фирма сигнализира "Хоризонт", че има практика училища или учители да договарят командировъчните си за еднодневни ученически екскурзии с туроператора, като сумите се заплащат на ръка и без документи. От фирмата твърдят, че наблюденията им показват, че това не е изолиран и единствен случай. В предаването "Хоризонт до обед" управителят на фирмата Светлана Ваташка разказа, че предложена от фирмата й екскурзия е била провалена заради недоговорено заплащане за учителките, така както те са очаквали: 

"Избрах няколко маршрута и с учителката, която ми се обади, се спряхме на един маршрут. Написах оферта със снимки и описания на обектите и отбелязах, че цената включва транспорт и застраховка злополука." Петима учители са били предложени като придружители, за които съгласно офертата не се дължи възнаграждение за пътуването. Офертата била одобрена, започнало  събиране на декларации и пари от родителите. Междувременно станало ясно, че учителката, натоварена с организацията на екскурзията, е подложена на натиск от колегите си, тъй като не е договорила допълнително възнаграждение, извън посочената опция за безплатно пътуване. Разпитвайки свои познати от бранша, учители и собствениците от занимални Ваташка научила, че "Тарифата за Пловдив е между 5 и 10 лева на записано за екскурзия дете". Според Светлана Ваташка смущаващото в случая е, че след консултация със счетоводител и юрист тя е предложила вариант за хонорар на учителките под формата на граждански договор, но практиката била тези пари да се дават "на ръка, под масата, безотчетни". 

"Не мога да разбера свои колеги, които тръгват съвсем сами в името на този хонорар", казва учителка, пожелала анонимност, дистанцирала се от извънучилищните форми на обучение. Друга споделя за "наказателни мерки" под формата на обемни домашни за децата, които не са записани за зелено училище. 

Пазарът за зелени училища и ученически екскурзии е парцелиран от няколко фирми, твърдят запознати. Потвърждава го и Светлана Ваташка: "С тях се работи, защото тези фирми дават тези нерегламентирани възнаграждения."

Сигналът е изпратен до министерствата на образованието и на туризма. "След като това е „обичайна практика“ моля да проверите колко от учителите - служители на общообразователните училища са декларирали доход от допълнителни възнаграждения за осъществени екскурзии по Закона за доходите на физическите лица", пита в Сигнала си Светлана Ваташка. Тъй като в такива случаи командировъчните на учителите са за сметка на туроператора, Ваташка настоява да се провери как се изплащат тези средства на общообразователните училища, какви документи за това се предоставят на туроператорите и какви приходи се отчитат от училищата от тази дейност. 

Заради честите пътувания на екскурзии и зелени училища Министерството на образованието предложи промяна в Наредба №10 за организацията на дейностите в училищното образование. Проектът за промени бе подложен на обществено обсъждане и съгласуване между институциите с отношение по темата. Според тях през цялата учебна година ще бъдат разрешени само пет учебни дни за подобни пътувания, а останалите ще бъдат възможни само в почивните дни или през ваканциите. 

Нестопанската организация "Зелени Балкани" може да подпомогне обучението по биология например, но към техните обекти няма интерес. Биологът Христо Николов от организацията си прави извод, че гореописаните практики са се разпространили до такава степен, че учителите дори не ги възприемат като корупционни. Николов обаче твърди, че още от тоталитарно време не е решен въпросът с нормалното хоноруване и заплащане на труда на учителите за извънкласните занимания. 

Гледните точки по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна