Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: Ислямът на Балканите е бариера, а не мост за радикализация

Снимка: БГНЕС

Ислямът на Балканите не е радикален към този момент и затова той е бариера, а не мост за радикализация. Това заяви в предаването ни "12+3" посланик Валентин Радомирски, който е и изпълнителен директор на Института за икономика и международни отношения, който заедно с Фондация "Фридрих Еберт" и Българското дипломатическо дружество организираха днес в София кръгла маса на тема "Балканският ислям – бариера или мост за радикализацията?"


"На Балканите имат значение ислямските общности, които съществуват в много от държавите, но като цяло за региона е характерен умереният характер. През последните години обаче, войните и политическата конфронтация доведоха до нови разделителни линии в местните общества на етническа и донякъде на религиозна основа", уточни посланикът, като се позова на изводи от седем разработки, събрани в една брошура специално за конференцията, която да даде в резюме поглед върху темата. 

Според Радомирски по-коректно е да се говори за "традиционен" и "нетрадиционен" ислям, а не за "радикален":
"Що се отнася до "традиционен" и "радикален" ислям - това е само политическата страна на въпроса. Ислямът в своята духовна същност и обреди трябва да се дели на "традиционен" и "нетрадиционен", който се окачествява в политическо отношение с радикалния ислям".

"Що се отнася до вноса на такъв ислям - той засега е минимален, защото местното население мюсюлмани на Балканите в повечето, ако не и във всички страни, са интегрално свързани с местните немюсюлмански общности. Затова е и трудно да се внесе радикализъм в тази интеграция", обясни още посланик Валентин Радомирски.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени