Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийското светилище "Баджалията" край село Стрелково могат да разгледат желаещите


Тракийското светилище "Баджалията" край село Стрелково могат да разгледат желаещите. За мястото в предаването "Хоризонт за вас" разказа  Елена Иванова от туристически блок "Друми в думи":

"Баджалията" представлява тракийско светилище, част от цял комплекс, култов, който тогава е бил в целия регион, а самото светилище се състои от една голяма пещера с няколко скални ниши в стените и една по-малка, странична ниша. В самото светилище се влиза в тунел през скалите. То се намира във висок скален венец в суходолието на река Табан. Интересно е, че тези река Табан  сега е пресъхнала и от нея е останала само долината  й, но допреди 100 години тя е била пълноводна река. Тъй като районът  в който се намира светилището , в древността е бил населяван от тракийското племе гети, те са почитали божеството Залмоксис, се предполага, че именно светилището е посветено на Залмоксис. За съжаление преди официалната наука да проучи светилището, то е било ограбено от иманяри и артефактите не са били кой знае колко, но все пак по събраната керамика е било установено, че то е било използвано дълго време, главно от ранната Желязна епоха някъде до късната Античност. " 

Елена Иванова обясни и как да се стигне до светилището:

"Светилището е лесно достъпно. То се намира в покрайнините на село Стрелково. След самото село започва черен път и за около 10 минути пеша се стига до светилището. То е облагородено. До него са прокарани стълби, има парапети, така че е достъпно. За съжаление няма информационни табелки."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна