Eмисия новини
от 21.00 часа

Илияна Йотова: За последните 30 г. над 2 млн. българи са напуснали страната, за да намерят реализация в чужбина

| обновено на 08.11.18 в 12:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова и бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин
Снимка: БТА

В София днес се откри форум, на който бяха представени резултатите от проекта „Отражение на трансграничната трудова миграция върху българската икономика“.

За последните 30 години над 2 милиона българи са напуснали страната, за да намерят реализация в чужбина. Това посочи вицепрезидентът Илияна Йотова на форум за отражението на миграцията върху българската икономика, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения:

"Вътрешната миграция, оформянето вече, за съжаление на т.нар. "демографски пустини" е сериозен източник и за външна миграция. Заслужава отделен анализ, защо освен северозапада, който отдавна е нарочен като най-слабо развития регион в Европа, имаме най-високи стойности на емиграция от градове като Шумен и област Сливен“, каза Йотова.

Проектът е на фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения. Сред участниците със свое изказване е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Програмният координатор във фондация "Фридрих Еберт" Пенчо Хубчев каза, че целта на проекта е да се видят какви са причините за трудовата миграция или да се посочат политики за преодоляването на тази миграция.

„В рамките на проекта през септември фондация „Фридрих Еберт“ организира едно национално представително проучване, резултатите от което бяха много тревожни. Оказа се, че 23% от трудоспособните българи обмислят възможността да работят в чужбина, а при младите това е всеки трети. И като основна причина 95%  от тези хора посочват ниското заплащане“, каза той.

Проектът ще бъде представен от бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин, а резултатите от изследването за връзките между външната миграция на работна сила и българската икономика - от професор Ганчо Ганчев от Югозападния университет в Благоевград.

На форума беше представено изследване, в което се твърди, че заплата от 3 хиляди лева би задържала всеки човек с висше образование в България. 

Още от