Илияна Йотова: За последните 30 г. над 2 млн. българи са напуснали страната, за да намерят реализация в чужбина

| обновено на 08.11.18 в 12:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова и бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин
Снимка: БТА

В София днес се откри форум, на който бяха представени резултатите от проекта „Отражение на трансграничната трудова миграция върху българската икономика“.

За последните 30 години над 2 милиона българи са напуснали страната, за да намерят реализация в чужбина. Това посочи вицепрезидентът Илияна Йотова на форум за отражението на миграцията върху българската икономика, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения:

"Вътрешната миграция, оформянето вече, за съжаление на т.нар. "демографски пустини" е сериозен източник и за външна миграция. Заслужава отделен анализ, защо освен северозапада, който отдавна е нарочен като най-слабо развития регион в Европа, имаме най-високи стойности на емиграция от градове като Шумен и област Сливен“, каза Йотова.

Проектът е на фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения. Сред участниците със свое изказване е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Програмният координатор във фондация "Фридрих Еберт" Пенчо Хубчев каза, че целта на проекта е да се видят какви са причините за трудовата миграция или да се посочат политики за преодоляването на тази миграция.

„В рамките на проекта през септември фондация „Фридрих Еберт“ организира едно национално представително проучване, резултатите от което бяха много тревожни. Оказа се, че 23% от трудоспособните българи обмислят възможността да работят в чужбина, а при младите това е всеки трети. И като основна причина 95%  от тези хора посочват ниското заплащане“, каза той.

Проектът ще бъде представен от бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин, а резултатите от изследването за връзките между външната миграция на работна сила и българската икономика - от професор Ганчо Ганчев от Югозападния университет в Благоевград.

На форума беше представено изследване, в което се твърди, че заплата от 3 хиляди лева би задържала всеки човек с висше образование в България. 

Още от категорията

Ръст на британската лира след новината за проектодекларацията за отношенията на ЕС и Великобритания след Брекзит

Британската лира подскочи рязко спрямо останалите валути след новината за одобрената от ЕК проектодекларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит. Паундът поскъпна с близо 1% към 7-дневен връх от 1,2927 щатски долара, като в същото време еврото се понижи с 0,65% към 4-дневно дъно около 0,8840 британски лири. Това..

публикувано на 22.11.18 в 13:34

МЕ: България не е уведомена официално от руска страна, че “Турски поток“ ще минава през наша територия

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници. Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов заяви:..

обновено на 22.11.18 в 13:24

Ново поевтиняване на петрола след ръст на американските складови запаси до едногодишен връх

По време на търговията в четвъртък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланас между предлагане и търсене. Допълнителен повод за тези опасения дадоха данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според..

публикувано на 22.11.18 в 12:30

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през ноември

През ноември общото бизнес доверие във Франция остана на относително високото ниво от предходния месец с оглед на подобрение на бизнес нагласите в промишлеността, строителството и търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в търговията на едро, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия..

публикувано на 22.11.18 в 11:30
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Берат Албайрак: Турция ще продължава да опростява данъчните си закони

Турция ще продължи усилията си за опростяване на данъчните закони и няма да прилага нови изключения, освен ако това не се окаже задължително, заяви финансовият министър Берат Албайрак в четвъртък пред бюджетна комисия на парламента на страната. Той също така отбеляза, че затегнатата фискална политика на Турция ще бъде най-големият участник в..

публикувано на 22.11.18 в 11:14

"Фейсбук“ призна, че е поръчала разследване на Джордж Сорос, след като милиардерът критикува компанията

"Фейсбук" призна, че е помолила опозиционна изследователска компания да разследва милиардера Джордж Сорос във връзка с неговите критики на социалната мрежа. В специално изявление, публикувано в сряда късно вечерта, вицепрезидентът на Facebook по обществени комуникации Елиът Шрейдж посочи, че той е отговорен за наемането на компанията Definers..

публикувано на 22.11.18 в 10:49
Питър Наваро

Питър Наваро ще бъде изключен от предстоящите търговски преговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

Питър Наваро, който е най-висшият търговски съветник на президента на САЩ, ще бъде изключен от предстоящите търговски разговори между Доналд Тръмп и китайския му колега Син Цзинпин, съобщава китайския вестник South China Morning Post. "Наваро няма да присъства на срещата на двамата лидери", заяви през изданието неназован негов източник...

публикувано на 22.11.18 в 10:05