Проф. Симеон Ананиев: Трябва да се гради модерна железница

Снимка: БГНЕС
"Трябва да се тръгне наново и да се гради нова железница. Може би ще бъде по-евтино от система с остаряла материална и морална база. Има качествени кадри, но всичко трябва да се направи по различен начин. Не може да искаш същите обеми и същата организация, като преди 20 години, но можеш да имаш модерни влакове, в район до 50 километра. Трябва да се направи железница, отговаряща на сегашните условия". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" проф. Симеон Ананиев, преподавател във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" и представител на Българската асоциация на железопътните превозвачи. Той коментира оставките на ръководството на БДЖ.

Проф. Ананиев вижда причините за състоянието на БДЖ в цялостното управление:

"Управлението на БДЖ е непрофесионално. Навсякъде по света мениджърството е много скъпа дейност. Назначават се хора, които преди това не са се занимавали с транспорт. Конкурсът за железниците в Германия и Франция е публичен. В България няма такова нещо".

Според проф. Ананиев има елементарни показатели, които могат да се видят: "Например, оперативни приходи и разходи. Когато изкарваш един лев, а харчиш пет, няма начин да е добре". 

На въпрос дали е опасно да се пътува с железниците проф. Ананиев отговори:

"От косвената информация за контрола и състоянието на вагоните и локомотивите си мисля, че е опасно и затова е бавно, 30 процента от влаковете закъсняват".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

"Булгартрансгаз": Бъдещата газова борса да не е изцяло държавна, а определени дялове да се държат от частни акционери

Бъдещата газова борса няма да е изцяло държавна, а определени дялове ще се държат от частни акционери. Тази идея лансира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на обсъждане на енергийната стратегия в частта за газа. Борсата трябва да бъде структурирана догодина, а на първия етап ще бъде дъщерно дружество на..

публикувано на 13.11.18 в 17:37

КЗК отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 влака за "БДЖ Пътнически превози"

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 влака за "БДЖ Пътнически превози", съобщава Комисията на страницата си. Решението е по жалбата на една от трите компании, които обжалваха процедурата.  Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен..

публикувано на 13.11.18 в 17:33

40 процента ръст на почивките в Турция отчетоха туроператори в Кърджали

40 процента ръст на почивките в Турция отчетоха туроператори в Кърджали. Причината е доброто съотношение цена – качество и нормализиране на ситуацията в югоизточната ни съседка след опита за преврат през 2016 година. В момента има силно търсене на оферти за Нова година. Изборът е за Кушадасъ, Анталия и Бодрум, но в повечето предлагани хотели вече..

публикувано на 13.11.18 в 15:37

НЕК и "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на оборудването за "Белене"

Националната електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" са подписали договор за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Информацията потвърди за "Хоризонт" изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев: "Преди около повече от три месеца ние обявихме процедура. Вече процедурата приключи. Сега след 14-дневен срок договорът ще влезе в..

обновено на 13.11.18 в 15:19
Проф. Георги Михов - ректор на ТУ-София​​

Бизнесът ще помага на студентите в намирането на стажове и подходяща работа

Споразумение за стратегическо сътрудничество между бизнеса и Техническия университет в София ще помага на студентите в намирането на стажове и подходяща работа. Спогодбата беше подписана от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и ректора на университета. Спогодбата предвижда и обновяването на учебния..

публикувано на 13.11.18 в 14:31

НАП запечата пет бензиностанции заради нарушения на данъчното и акцизното законодателство

Пет бензиностанции са запечатани заради нарушения на данъчното и акцизното законодателство, съобщиха от Националната агенция за приходите. Търговските обекти са станали част от съвместна проверка на агенцията заедно с Митниците, МВР и Българския институт по метрология.  Обектите се намират в Перник, Драгичево, Свиленград и Бургас, а за част от..

публикувано на 13.11.18 в 14:27

КЕВР: Няма да се променят цените на парното, топлата вода и тока до края на отоплителния сезон

Няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока до края на отоплителния сезон, ако природният газ поскъпне с до 5 на сто от Нова година, а цените на петрола се задържат около сегашните си нива. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов: "Ако се запази тази тенденция на световните пазари, където цената на суровия петрол..

публикувано на 13.11.18 в 13:45