Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева:

В началото на следващата година премиерът Борисов ще има официално посещение в САЩ

САЩ връщат интереса си към региона на Балканите, каза външният министър

Снимка: МВнР


В началото на следващата година премиерът Бойко Борисов ще има официално посещение в Съединените щати.Това съобщи в интервю за предаването "Събота 150" вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която вчера се върна от официална визита в САЩ.
   

По думите й САЩ имат желание за работа с България и връщат интереса си към региона на Балканите:

„Много пъти по време на посещението чух благодарност към България за конструктивната роля, която играе в региона, желание на САЩ да работи заедно с нас за това да укрепим сигурността в нашия регион и нашите съседи да имат европейската перспектива. Активизираме отношенията на всички нива. /…/ И с Майк Помпео, и с Джон Болтън темата „Балкани“ беше широко обсъждана. Изключително позитивна оценка и дори искане и мнение за ситуацията в региона присъстваше в разговорите. Ангажирани са, не мисля, че не са. Може би е имало периоди, в които не е изглеждало така, но определено това, което аз усетих сега в това посещение във Вашингтон, усилията, които България полага, са много високо оценени и дори има желание, получих предложение, за сътрудничество с двата института по техни програми и България в региона на страните от Западните Балкани“.

По време на посещението е повдигнат и въпросът с българските визи в САЩ. Захариева подчерта, че България е изпълнила почти всички условия. По думите й това, което остава, е да паднат отказите под 3%. Всяка година процентът на откази пада, но все още сме далеч от тези 3%, подчерта тя.

В САЩ живеят около 400 хил. български граждани, каза външният министър и отбеляза важността на спогодбата за социална защита.

Много е важно да се намери трайно решение и водещото да е истинско помирение между Косово и Сърбия, отбеляза още Екатерина Захариева. Според нея решението трябва да е такова, че да успокои целия регион.

На българската армия дължим модернизация, категорична е Захариева и добави: "Тя трябва да е съвместима със стандартите в НАТО. Ние имаме план като правителство, изпълняваме го. Тази година с бюджета се предвиждат повече пари за българската сигурност - за МВР и МО. Тук съвпадат интересите на България и САЩ".

Захариева коментира, че не очаква изборните резултати и победата на демократите в Камарата на представителите да доведат до промяна във външната политика на администрацията на Тръмп.

Външният министър коментира и оттеглянето на канцлера на Германия Ангела Меркел от лидерския пост в ХДС. Според нея въпреки това добрите отношения между двете страни ще останат. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!