Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социологът представя своята "Феноменология на чувствата" в края на ноември

Георги Фотев: Безразличието е по-страшно от омразата

Навлизаме в постчовешкото общество на голяма трансформация

Георги Фотев
Снимка: Личен архив

На 29 ноември в книжния център на Нов български университет социологът проф. Георги Фотев ще представи книгата си "Феноменология на чувствата".

"Книгата отива и при тези, които изпитват отчаяние, и при тези, които са в надежда, при всички отива. Тя отива при този, който изпитва омраза, за да помогне той да разбере себе си." Това каза проф. Фотев в предаването "Нощен хоризонт", в което говори за книгата като живо същество.

Според Фотев, в книгата самотата намира място в най-различните й смислови съдържания:

„Една самота, която е потребна. Една самота, която е потискаща, убийствена. Друга, в която човек иска да остане със себе си. Такава е човешката природа. Човекът е немислим без другите хора. Да си представим човека, всеки от нас без спомен, без отношение, без близки, без далечни – това е абсолютно немислимо. Аристотел казва: човек вън от обществото е мислим или като Бог, или като животно.“  

Безразличието е по-страшно от омразата, убеден е проф. Фотев:  

"Светът, в който сме ние - това става феномен, който мен много ме тревожи – за да можем да разберем източника на безразличието и неговото влияние, трябва да видим какъв е станал светът. Безразличието не е просто пасивност. Не е просто липса на интерес. То не е празнотата на скуката. Това е много тежко разпадане на личността, защото безразличният човек може да бъде много жесток, много безсърдечен. Интересувайки се от чувствата, аз съм загрижен за участта на човека в един свят, в който настъпва все по-голямо безразличие. Ние навлизаме в постчовешкото общество. Има много нечовеци – интелигентни машини и други неща, от които сме много зависими. И ако искаме да обясним какво става около нас, не можем да останем само при човека. Светът е много променен. Много голяма трансформация е станала.“

Скръбта ни води много дълбоко в човешката душа, казва още проф. Георги Фотев. "Но сърцето е обиталище и на омразата. Любовта е положителна, съграждаща и животворна. Омразата е отрицателна, разрушителна и смъртоносна, Радостта е пълнота и момент на съвършенство. Човек има това, което е искал. Споделената радост е умножена радост”, продължава размислите си, провокирани от новата му книга проф. Фотев.

Георги Фотев е член на Европейската академия на науките и изкуствата и на други авторитетни организации. Автор е на голям брой научни публикации.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна