Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каралайн Слокок: Тереза Мей, също като Желязната лейди, губи чувството за реалност

Британският премиер Тереза Мей
Снимка: БТА

С оглед на ситуацията, в която се намира Тереза Мей, някои политически наблюдатели започнаха да търсят паралели с напускането на властта от Желязната лейди Маргарет Тачър.

Една от тях е Каралайн Слокок - която е първата жена частен секретар на „Даунинг стрийт“ 10, където в периода 1989-1991 г. е работила за двама премиери - Маргарет Тачър и Джон Мейджър. Тя е автор на книгата „Хора като нас: Маргарет Тачър и аз“.

„Виждаме една жена като Маргарет Тачър, която стои на ръба. Тя поема работа, която мъже не могат да върша или не иска да вършат. Запретнала е ръкави и е твърдо решена да върви „само напред“, както казваше Маргарет Тачър“, каза Слокок за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Това ѝ печели дълбоки адмирации, но е и много опасно. И подобно на Маргарет Тачър през последните ѝ дни тя също започва да губи чувство за реалността, и да се вслушва все по-малко, вместо все повече и повече“.

Според Слокок макар и двете да са много различни - като политическо поставяне и като личности, най-общото си остава - те са жени.

„В книгата „Хора като нас“ става дума точно за това - какво е отношението към жените и как се държат, когато са на власт. Аз се опасявам, че това ужасно спускане по нанадолнището, което мисля че ѝ се случва, вероятно ще завърши с много неприятно политическо убийство“.

Историята познава много политици, които или разчитат на железен екип от съветници или пък еднолично решават ходовете си. Това повдига въпроса колко са важни тези близки съветници, които да насочат във вярната посока.

„Чисто женско качество е да искаш да имаш група много лоялни приближени. Тереза Мей, подобно на Маргарет Тачър, попадна в капан на битката за съветниците. Когато си на Даунинг стрийт 10, започваш да се чувстваш много несигурно и да разчиташ все повече на тези отношение“, каза Слокок.

Тя смята, че при такова затруднено положение „трябва да излезеш и да говориш с колегите си“. „Не мисля, е Тереза Мей прави това. Подобно на Маргарет Тачър, тя също клони към това, да работи все повече и повече и очаква, че някак си, ако свърши по възможно най-добър начин работата си, хората ще се преклонят пред нея и ще кажат: „Да, ти си права!“. Отношенията обаче имат голямо значение. Аз мога само да се гадая какви са отношенията ѝ с останалите членове на кабинета. Нужна е само една реч, като тази на Джефри Хау, която свали Маргарет Тачър от власт, за да я последва същата участ. Ако Мей няма подкрепата на кабинета си, тя не може да върши работата“.

„Когато аз бях на „Даунинг стрийт“ 10 открих, че седиш вътре, гледаш хората отвъд вратата и правиш само догадки, какво се случва там, без да разбираш, че въпреки, че демонстрираш кураж, там се случват неща и се провеждат срещи, за които не знаеш“, споделя Каралайн Слокок.

Тя признава, че на „Даунинг стрийт“ 10 може да се влезе през някои тайни входове.

„Ден, преди Маргарет Тачър да подаде оставка, лично пуснах един политик през такъв вход. Тя се срещаше с хора, на които може да вярва, опитвайки се да установи в каква позиция се намира. След срещи поотделно с нейните министри тя постепенно започна да осъзнава, че няма необходимата подкрепа. Чудя се дали това не става сега и с Тереза Мей. Може би дори в този момент тя разговаря тайно с членове на „Комитет 1922“, откъдето могат да ѝ поискат оставката“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна