Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска лекарка, работеща в Австрия, набира средства за първия у нас ЛОКОМАТ

Д-р Анелия Хохвартер: Ако човек има цел, път се намира

ЛОКОМАТ е роботизиран апарат за рехабилитация на двигателни затруднения

Д-р Анелия Хохвартер и водещата Даниела Якова
Снимка: БНР

Преди около две години българската лекарка, живееща в Австрия - Анелия Хохвартер, започва кампания, за да събере подкрепа и средства и в България да се купи първият ЛОКОМАТ. В предаването „Рано в неделя“ тя разказа как инициативата тръгва от книгата й „Пътуване“.

ЛОКОМАТ е напълно роботизиран апарат за рехабилитация. С него се помага на деца, които никога не са ходили или имат проблеми с това – например с церебрална парализа. Апаратът помага и на възрастни, обездвижени след инсулт, множествена склероза или мозъчна травма. Роботизираните механизми за придържане на човека върху вид пътека за ходене изчисляват с максимална точност всяка дисфункция, недостатък на тялото и го компенсират. В същото време оставят да действат частите на тялото, които имат възможност за самостоятелно движение. Позицията на тялото е в идеалната за ходене поза и движенията, подпомагани от робота, са напълно реални. 

По време на терапията и в случай, че уредът установи, че някои от мускулите вече може да поеме по-голямо напрежение и тежест, роботът дава тази възможност и увеличава самостоятелното участие на човека. Целта на уреда не е просто раздвижване на мускули и стандартен тип рехабилитация. Той учи мозъка как да ходи. При здрави хора мозъкът изпраща импулси и провокира двигателната активност. При болни деца и възрастни, тези центрове в мозъка са увредени. Лекарите обаче са доказали, че съседни клетки могат да се "научат" да поемат функциите на увредените. Затова, чрез пълно стимулиране и симулиране на правилното ходене, се провокира мозъкът и след известен период на терапия той започва сам да стимулира тялото за правилните движения.

Използването на ЛОКОМАТ показва сериозни успехи. Уредът е създаден през 2000-а година и вече се използва в 50 страни. В Румъния, например, има 10 такива апарата, в Албания - също, а много българи ползват техниката на Турция.

Цената на робота е 280 000 евро, а досега в кампанията са събрани една пета - около 50 хиляди евро, съобщи д-р Хохвартер.

Подробности за  "Локомат за България" можете да научите и от фейсбук страницата на кампанията са:

Дарителските сметки са: Анелия Петрова Хохвартер Дарителска кампания: “Локомат за България”:

IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)...
IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в Евро)
BIC (SWIFT): UNCRBGSF

Чуйте разговора в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна