Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на доходите - приоритет в работата на новия вицепремиер Марияна Николова

| обновено на 21.11.18 в 16:49
Марияна Николова
Снимка: БГНЕС

Марияна Николова беше избрана от Народното събрание за вицепремиер по икономическата и демографската политика на мястото на подалия оставка Валери Симеонов. Досега тя беше началник на кабинета на Симеонов.

Марияна Николова обяви, че ще продължи започнатото от предшественика си по изпълнение на управленската програма, а за свой приоритет обяви повишаване на доходите на населението.

Тя допусна, че е възможно ресорите, за които отговаря като вицепремиер, да бъдат променени: 

„Прерогатив на министър-председателя е да прецени съответния ресор на отговорност на новия вицепремиер. Ако той бъде запазен, моят приоритет ще бъде икономиката, демографската политика, не е без значение и здравеопазването".

Помолена да коментира дали одобрява обидните думи на Валери Симеонов към протестиращите майки, че са „кресливи жени с уж болни деца“, довели до оставката му, Николова каза:

„По отношение на изказвания на политици в момента не мога да правя изявление. На първо място аз съм майка и към конкретно дете не бих отправила каквито и да било изказвания. Моят изказ не е такъв“.

Вицепремиерът подчерта, че е готова на диалог с протестиращите майки. Тя би се отзовала на среща с тях, ако такава бъде поискана, но е възможно и сама да инициира такава:

„Аз съм готова на среща с майките - дали ще е долу, дали ще е някъде вътре в Министерски съвет, аз пак повтарям - готова съм да приема всеки един, който иска среща с мен. Аз с моето поведение и с моите действия не съм направила към момента нещо, с което аз да съм формулирала някакво конкретно отношение към майки или пък към деца“.

Новият вицепремиер Марияна Николова каза още, че никога не е членувала в партия, че е избрана за началник на кабинета на Валери Симеонов след конкурс и макар досега да е изпълнявала предимно административни задачи, ще се справи с новите политически отговорности, съпътстващи вицепремиерския пост.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна