Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: Не е случаен изборът на Груевски да си подготви бягството, насочвайки се към Унгария

Снимка: БНР

Не съм оптимист, че Виктор Орбан ще върне Никола Груевски в Макенония, заяви в интервю за предаването ни "12+3" журналистът Мартин Минков. В коментар на появилите се информации, че унгарски медии са се свързали с Държавния департамен на САЩ, за да искат мнение от там по случая с бившият македонски премиер, който получи убежище в Унгария, Минков обясни, че най-вероятно „става дума за опозиционни в Унгария медии“:

„Не виждам причина, ако се поставим в кожата, както се казва, на Орбан, той да се вслуша първо в исканията на Македония и второ в очакванията, изразени от Държавния департамент на САЩ“, добави журналистът, както и уточни, че според официалното „становище на американците“, „Груевски трябва да продължи да бъде обект на правораздаването в Македония“.

Бягството на Никола Груевски не е комплимент нито за македонските служби, нито за МВР, нито за „съдопроизводството“ в страната, добави Минков, както и подчерта, че въпреки, че бившият министър-председател е под охрана, той е бил „изпуснат“, т.е. „измъкнал се е - това е безпрецедентно за Европа“.

„Въпросът е как той е напуснал Македония - кои са отговорните, какви са тези гранични власти, как се охранява границата. Македонският израз е той е минал границата "на диво", т.е., минал е през зелена граница, т.е., не е минал през ГКПП. Това е логично, защото компютърът ще засече личната му карта, а оттам нататък той вече е поет от унгарските дипломати“, добави Мартин Минков, както и постави акцент върху преминаването на Груевски през Албания и по-скоро „как е напуснал“ страната, „тъй като не е регистриран като влязъл“ в нея.

„Груевски за нула време получава не само достъп до Унгария, но и получава достъп до политическо убежище, а Унгария е  страната с най-рестриктивно отношение към бежанците - нейната политика е в пълен дисонанс с политиката на ЕС като цяло“, добави Минков.

„Виктор Орган води една националистическа политика, но дали той има някаква специална стратегия на Балканите - лично аз се съмнявам, но той се заиграва с всички правителства, които имат националистически уклони“, каза още Мартин Минков по повод Унгария, която вчера се въздържа да гласува по време на вота за приемането на Косово в Интерпол.

„Да не забравяме, че Унгария и Сърбия са непосредствени съседи, имат много общо в историята си, а и има голямо унгарско малцинство във Войводино и т.н. - стремежът очевидно е да се поддържат добри отношения. Унгария призна Косово за разлика от Румъния, но Унгария в случая, въздържайки се по отношение на Косово в Интерпол, прави един реверанс към Сърбия. Все пак режимът, който беше най-приятелски и с когото беше установено най-близко сътрудничество в Западните Балкани, беше режимът на Никола Груевски“, припомни Минков.

„Не е случаен изборът на Никола Груевски да си подготви и от дълго време очевидно бягството и то в последния момент преди да бъде обявен за международно издирване  - да се насочи именно към Унгария, каза още Минков, обръщайки внимание и на първия братовчед на Груевски - Сашо Миялков -  ръководител до декември 2015 година на УБК - Управлението за сигурност и контраразузнаване или Службата за вътрешна сигурност и контраразузнаване на Република Македония.

Подробности за Миялков, както и за Груевски, а също и цялото интервю - можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна