Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Симеонов: Увеличаването на заплатите трябва да е свързано с постигане на определени цели

Цветан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Дефицитът на работна сила и разходите за труд са основният проблем за бизнеса в Европа, включително и у нас. Това показват данните от традиционното "Европейско икономическо проучване, с очакванията за бизнес климата през 2019 година. Ежегодно от Палатата оповестяват резултатите за България и Европа.

„Това създава рискове и от евентуален ръст на инфлацията“, предупреди председателят на Българската търговско-промишлена палата, Цветан Симеонов, като се позова на заложените разходи за увеличаване на доходите в бюджета за догодина:
„Непремереното увеличаване на заплатите, като почнем от минималните работни заплати в определени сектори. Правилното, устойчиво увеличаване на заплатите е само, когато е свързано с постигане на определени цели. В образованието си живеят с това, че като повишат заплатите и веднага ще се получи резултата. Нищо подобно - дано не се случи, защото тогава ще бъде много лош атестат, ако догодина резултатите от външното оценяване могат да бъдат 40% функционално неграмотни завършващите средното образование“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени