Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жули Хаман: Макрон работи за широк фронт срещу националпопулистите

| обновено на 24.11.18 в 11:40
Снимка: БТА


В навечерието на европейските избори, френският президент Еманюел Макрон работи усилено за изграждането на широк фронт срещу вълната националпопулисти в Европа. Това коментира за предаването "Събота 150" френско-германският политолог Жули Хаман:

"От самото начало беше ясно, че Еманюел Макрон преследва стратегия, различна от тази на германския канцлер Ангела Меркел, която е ориентирана към постигането на компромиси. Френският президент много бързо показа, че в Европейския съюз има различни политически идеи и че той се идентифицира с една бъдеща Европа на прогресивните сили. Това беше ясен сигнал на противопоставяне на европейската визия, споделяна от  Виктор Орбан или Матео Салвини, а дали тази стратегия ще успее - стратегията на противопоставяне между прогресивните европейци и националистите - все още е рано да се каже".

Жули Хаман припомни, че европейските избори от самото начало са много важна тема за Макрон: 

"В предизборната си кампания преди близо две години той обеща да реформира не само Франция, но и ЕС. В този смисъл предстоящите следващата пролет избори за нов Европейски парламент ще бъдат своеобразен тест за него и легитимността му като президент на Франция. Този вот се случва по време на растящо недоволство срещу политиката му. А и на европейска сцена все още не може да се поздрави с особен успех".

Тя подчерта и главоломния спад в доверието към френския президент: "Дори в сравнение с предшествениците си на президентския пост, одобрението за Макрон в момента е на най-ниското ниво".

"Не вярвам Макрон да успее с идеята си за създаването на широк фронт. За сега президентът си сътрудничи с европейските либерали. А това е проблем за останалите партийни семейства в ЕС, които не биха искали да им се сложи либералния етикет", коментира още политологът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени