Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект дава възможност за платена практика в реална работна среда за ученици от професионални гимназии

Снимка: Радио ВИДИН

Възможност за платена практика в реална работна среда за ученици от професионални гимназии предоставя проектът „Ученически практики“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Основна цел на проекта е повече деца да учат в професионални училища и този тип образование да се адаптира към нуждите на трудовия пазар.
     

Мартин Илиев и Емилиян Асенов са ученици от Професионалната гимназия по транспорт в Сливница. Наученото там на теория двамата вече са приложили на практика в сервиз за ремонт на тежкотоварни автомобили в града, който е партньор на училището по проекта „Ученически практики“. Двамата разказаха, че по време на практиката са имали възможност да наблюдават цялостния работен процес в сервиза. За участието си в практиката учениците са получили стипендии от по 300 лв.

Според управителя на сервиза практиката е повече от полезна за учениците: „Специалист се изгражда не само с една практика, но това е добро начало“.

Лидия Франк – директор на Гимназията по транспорт в Сливница, разказа, че интересът на учениците към платените практики е особено голям.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени