Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристът Иван Манолов: Амбициите винаги трябва да бягат пред теб, така се развиваш

| обновено на 29.11.18 в 16:20
2
Иван Манолов
Снимка: Виктор Димитров

„Периметърът ми винаги е по-голям от досега ми. Важно е музикантът да гледа по-далече, отколкото може да достигне, защото това го дърпа напред“. Това сподели за себе си в предаването „Нощен Хоризонт“ Иван Манолов, професионален музикант и китарист.

„Същото е като при фаровете на колата, които осветяват 50 метра пред нея. Когато изминеш тези 50 метра, те осветяват други 50 метра напред, тоест ти никога не стигаш до крайната точка, в която да кажеш – „научих всичко и вече съм страшен“. Амбициите винаги трябва да бягат пред теб, това е единственият начин да се развиваш и да не спираш да създаваш нови неща“.

Иван Манолов завършва музикалното си образование в Испания и в САЩ – по метода на Berklee College of Music в клона на известния университет в Барселона, и в Musicians Institute в Лос Анджелис като стипендиант. В китарния институт са му преподавали музиканти като Пол Гилбърт от групата Mr. Big и Скот Хендерсън, свирил в бенда на Чик Кърия, с когото изкарал два-три курса; Прашант Асвани, известен във фюжън музиката; басиста Ърни Стипс; барабаниста Джоу Тейлър; Карл Шрьодер – съратник на Чик Кърия; китариста Алън Хайнц; басиста Виктор Утън.

Иван е имал шанса да работи с известни музиканти като Дерек Шериниан от Dream Theater и Planet X. Докато бил в Musicians Institute, видял обява за прослушване за китарист на Шериниан. Започнал да подготвя парчетата, но здравни проблеми го лишили от възможността да се яви на конкурса. Това обаче не го спряло, а напротив – амбицирало го. Записал пет парчета на Дерек - върху тях изсвирил своите китарни партии. Изпратил записите по пощата. След седмица-две телефонът му звъннал и на отсрещната страна бил самият Дерек Шериниан. Първоначално Иван не разбрал кой точно Дерек се обажда, мислил, че е някой колега от академията, че е станало някакво объркване. Но постепенно се изяснило с кого точно говори и изненадата била огромна. За съжаление планираното турне на Дерек се провалило, Иван решил, че ще се върне да живее в България. Когато преместването вече било задвижено, Дерек му предложил да стане част от групата Planet X. Иван отказал, защото имал личен мотив да се върне в родината си, а и не искал да свири неща, вече правени от големите музиканти, с които Дерек е работел до този момент. Предпочел да върви по своя път и да свири своите си неща.

Голямото събитие в живота на Иван Манолов е, когато подгрява китариста Грег Хау, истинско вдъхновение за него, преди концерта му в София в края на октомври.

Иван Манолов вярва, че няма невъзможни неща, стига човек да полага усилия, да има търпение и да не губи времето си.

„Не трябва да оставяме мечтите си на заден план. Музиката е приоритет номер едно за мен и винаги съм си казвал – дръж си музиката, тя никога няма да те остави. Това е и нещото, което сърцето ми винаги ми е казвало“.

Музиката се появява в живота на Иван, когато е на 8 години. Тогава със семейството си отишъл на гости и синът на домакините му пуснал на касетофона си албума на Accept „Metal Heart“. Така се родила любовта му към музиката. Първо ходил на уроци по акордеон, но в шести клас започнал с уроците по класическа китара.

„Аз харесах много музиката на Accept и това предпостави нещата да се насоча към рок музиката. Хванах перцето, защото исках да свиря рокендрол“.

След ученето в чужбина и работата зад граница днес Иван живее в родния си град Варна, занимава се със студийна работа (работи за датска компания), преподава уроци по китара, ходи по участия и работи по втория си албум.

В работата си като преподавател той наблюдава, че у нас има много таланти и според него е въпрос на време да имаме нова силна вълна от музиканти. Но за това са необходими много труд, посвещение, желание и упоритост. Според Иван младите хора трябва да поставят основата на обучението си тук, в България, после да го обогатят в чужбина и след това да донесат ценната информация отново в родината си.

За учителите в живота, за срещите с големите имена в музиката и съвместната работа с тях, за изборите, за решенията и за музиката – чуйте в интервюто с Иван Манолов в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна