Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стела Лади: Янис Варуфакис също е популист, но крайноляв

Транснационални демократични движения като на Варуфакис са новото политическо явление в Европа, смята анализаторката Катерина Ди Фацио

| обновено на 01.12.18 в 12:00
Янис Варуфакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическият анализатор Катерина Ди Фацио прогнозира в интервю за БНР, че транснационалните демократични движения ще бъдат новото политическо явление в Европа. Едно от тях - „Демокрация в Европа“, бе основано от бившия министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис.

Той избра да се кандидатира за евродепутат в Германия, а не в Гърция. Според Ди Фацио това е знак за борба срещу национализма, който завладява Стария континент.

„Това е опит да се запълни празнотата, която хората чувстват между себе си и институциите. Гражданите не се чувстват свързани с институциите и представени в тях. Затова транснационалните демократични движения набират сила. Те се опитват да демократизират Европа“, каза Ди Фацо в днешното предаване „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Истинската цел на Варуфакис е да се върне в гръцкия политически живот, смята Стела Лади, която преподава политически науки в Атина. Според нея Варуфакис и неговото движение са част от популистката вълна в Европа

„Вместо да бъде крайно десен популист, той е крайноляв. Разбира се, в кампанията си той твърди, че е алтернатива на партиите, които предлагат само лишения. Това е много добре позната риторика. Просто популистките му послания са леви“, каза Стела Лади.

В разгара на гръцката дългова криза всички новинарски емисии започваха с името на Варуфакис. В Брюксел той търпеше критики заради небрежния си външен вид и остър изказ, а у дома премиерът Алексис Ципрас трябваше да обяснява действията му. Варуфакис бе готов да извади Гърция от еврозоната, но в крайна сметка - изгуби.

Оставката му накара всички да си отдъхнат, но само няколко месеца по-късно той основа движението „Демокрация в Европа“ в Берлин.

„Приемам номинацията, защото мисля, че моята кандидатура символизира транснационализма. Приемам я, защото тя е символ на новата транснационална политика, от която се нуждаем в Европа“, каза Варуфакис.

Анализаторът Ди Фацо смята, че опитите за създаване на транснационални политически движения са позитивни, защото има огромни проблеми, пред които се изправя Европа.

„Говорим например за миграцията или за икономическата криза. Ето защо е необходимо тези проблеми да се посрещнат на наднационално ниво. Тук не говорим за класическото международно сътрудничество, а за нов начин на мислене, защото е ясно, че не може нито една страна в Европа да се справи, ако взема решения от национална гледна точка. Именно това прави Варуфакис. Добре дошло е всяко подобно движение или партия, защото предлага решения на транснационално ниво“, каза тя.

Според Ди Фацо появата на Варуфакис може да изглежда парадоксална за някои, защото в момента е много по-лесно да създадеш антиевропейска лига, отколкото да поведеш проевропейска партия. Анализаторката смята, че това е опит да се запълни празнотата, която хората чувстват между себе си и институциите.

За Ди Фацо фактът, че Варуфакис се кандидатира от Германия има някакво значение, но не е най-важното. „Не трябва да разбираме неговата ДиЕМ25 като германска партия. Варуфакис търси съюзници навсякъде в континента. Изборът му да се кандидатира в Германия е опит да представи контраста между държавите в Европа - Германия и Гърция представляват именно този контраст. Двете лица на Европа са много ясно очертани - силната Германия, която настоява за лишения в другите държави и приветства мигрантите. От другата страна са не само Гърция, но Италия и Испания например. Ето тези две половини, толкова различни сами по себе си, трябва да бъдат обединени. Именно това се опитва да направи Варуфакис.“.

Гръцката политоложка Стела Лади смята, че Варуфакис е успял успя да си създаде много врагове в Гърция, където не е изпълнил обещанията си и трудно би бил избран за евродепутат.

„Той би искал да бъде кандидат от Германия, а не от Гърция - т.е. от северна страна, а не от южна. Това е интересна символика. В същото време мисля, че той няма големи шансове да бъде избран в Гърция. Начинът, по който водеше преговорите през 2015 г., не се харесваше особено на обществото и затова вече не е популярен. Близо 65 % от гърците искат страната да е част от еврозоната. А политиката на Варуфакис за малко да извади страната от валутния съюз“.

Според Ди Фацо популизмът носи негативна конотация и не приляга на движението на Варуфакис.

„Това е олицетворение на Тръмп, който като лидер демонстрира, че говори от името на хората и представлява всяка една институция. От тази гледна точка не мисля, че Варуфакис и неговото движение са популистко явление. Все по-често думата "популизъм" се налага като синоним на крайнодесните идеи срещу миграцията. Ето защо аз със сигурност не бих я употребила, когато говоря за движения като това на Варуфакис. Той по-скоро изповядва крайнолеви идеи, но те са изключително близки до демокрацията“.

Стела Лади също смята, че Варуфакис е крайноляв, но според нея той е популист. Тя смята, че Варуфакис се опитва да привлече вниманието, като бъде избран за евродепутат, или поне с кандидатурата си за такъв в Германия. „Той обаче заяви, че иска да участва в политическия живот в Гърция и това наистина го интересува повече“.

Чуйте мненията на Катарина Ди Фацо и Стела Лади в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна