Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синапов: Помощи по "де минимис" трябва да получат всички животновъди, които спазват правилата

Снимка: БГНЕС

„Решението помощи по схемата „де минимис“ да получат само овцевъди и козевъди предизвика голямо незадоволство в целия животновъден сектор, защото не е коментирано на предишните консултативни съвети. Надявам се на днешния съвет да се намери правилното решение“. Това каза за предаването „Преди всички“ председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов.

Животновъдите досега не са имали проблеми с министър Румен Порожанов, подчерта той в навечерието на Съвета по животновъдство, който министърът свиква днес заради проблемите в сектора:

„Подкрепяме да бъде равноправно решение. Ако имаме някакви излишни средства, би трябвало да дадем на всички, които спазват правилата и бизнесът им е на светло. Трябва да разсеем това мислене в обществото, че да се дават едни пари, големи средства, в сектора на животновъдството, които не се показват“.

Опасенията на животновъдите са свързани с това, че в настоящия вариант се заделят средства за хора, които не са доказали продукцията си за 2017 година:

„Ние не отиваме на съветите, за да спорим. Отиваме, за да решаваме проблеми в сектор „животновъдство“, защото в сектора „животновъдство“ в България изоставаме. При тези възможности, които имаме, просто изоставаме. Виждате в съседните на нас държави - работят хората, имат си браншови организации, имат си закон за браншовите организации, който при нас изостава“.

На съвета ще бъдат обсъдени средствата, които ще бъдат изплатени за сектор „животновъдство“ до Нова година и графикът, по който ще бъдат изплатени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна