Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Крусев подаде оставка заради ремонта на "Граф Игнатиев", Фандъкова ще я приеме

| обновено на 04.12.18 в 17:25
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме оставката на заместник-кмета по транспорт Евгени Крусев, увериха общински съветници от ГЕРБ. Столичната община ще съдейства на прокуратурата, за да се установят отговорните при нарушения на обществената поръчка за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Заместник-кметът по транспорта на София Евгени Крусев подаде днес оставка. Това той обяви на извънреден брифинг в Столичната община. Като повод за оставката си Крусев посочи, че е призован от прокуратурата като обвиняем за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". 

"Аз категорично мога да заявя, че ще си защитя името. Ако съм бил подведен от проектант или някой друг, който участва в целия процес по направата на проекта и така нататък, се надявам, че прокуратурата ще го установи. Към момента можем да кажем, че "Граф Игнатиев" от един ориенталски битак, на каквото приличаше преди, става една от красивите улици в София. Вярвам, че в скоро време ще бъдат завършени всички детайли около този ремонт и се надявам скоро да се възстановят трамвайните маршрути", каза Евгени Крусев, който е призован следващия вторник да даде показания.

От прокуратурата към момента не коментират случая.

По информация на "Хоризонт" разследването за ремонта е по сигнал на неправителствената организация "Спаси София". Проверката е прераснала в досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура. Подробности се очакват, когато бъдат повдигнати конкретни обвинения.

Оставката на Евгени Крусев е "шах на пешката, за да бъде спасена царицата" - така коментираха от БСП оставката на зам.-кмета по транспорта. Те изразиха съмнения, че оставката е лично решение. БСП припомни, че отговорност носи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Това е провал на кадровата политика на ГЕРБ", заяви общинският съветник и лидер на софийската организация на БСП Калоян Паргов. "Отговорността за назначаването на един или друг заместник кмет носи кметът на столицата, госпожа Фандъкова. Ще припомня, че когато тя предложи господин Крусев за кмет преди две години, след като Любомир Христов подаде оставка заради скандала със спирконавесите, тогава поставихме въпроса за експертизата на един 28-годишен кмет и то в такъв ключов ресор, какъвто е транспорта", добави той. 

От ГЕРБ обявиха, че категорично застават зад кмета Йорданка Фандъкова и общинските съветници на партията.

Областният координатор на ГЕРБ-София - Цветомир Паунов заяви на извънреден брифинг, че партията категорично подкрепя Фандъкова и че решението на Евгени Крусев да подаде оставка е лично. "Нека да напомня, че господин Евгени Крусев не е член на политическа партия ГЕРБ и той бе привлечен в екипа на госпожа Фандъкова като експерт". Въпреки подадената  оставка на Евгени Крусев ремонтът по  ул. "Граф Игнатиев" ще продължи, посочиха още от ГЕРБ.

В звуковите файлове можете да чуете какво каза Евгени Крусев, след като подаде оставка, както и мненията на общинските съветници Милка Христова от БСП и Борислав Бориславов от Реформаторския блок.

Чуйте и реакцията на Гергин Борисов от "Спаси София".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна