Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът решава утре за постоянния арест на Баневи

Баневи с обвинение за участие в организирана престъпна група

В схемата е замесена и майката на Николай Банев

| обновено на 06.12.18 в 17:26
Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи ще останат в ареста за 72 часа. Те ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд.
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд ще решава за постоянния арест на Николай и Евгения Баневи утре (7 декември). Часове след като двамата бяха екстрадирани в България Специализираната прокуратура ги обвини за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и за пране на пари, действала от 2005 година.

Специализираната прокуратура даде брифинг за актуализираните обвинения към Баневи. На него стана ясно, че обвиненията са доста по-широки от тези в началото на разследването. От "престъпно сдружение", по силата на което беше издадена европейската заповед за арест, имаме вече "организирана престъпна група", която е ръководена от Николай Банев. Помагач му е била Евгения Банева. Третият участник, който е задължителен, за да имаме организирана престъпна група, се оказва майката на Банев. Тъй като тя е в напреднала възраст, ще ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, въпреки че тя активно е участвала както в присвояването на парите, така и в тяхното изпиране, каквато е официалната информация на Прокуратурата.

Другите обвинения, които са повдигнати, са свързани с пране на пари – близо 1 млрд. лева е изпрал Николай Банев, казва зам. главният прокурор Иван Гешев.

Периодът, в който са констатирани престъпленията, е доста отдалечен във времето – 2005 година. В рамките на разследването през този месец и нещо, когато Баневи бяха в процедура на екстрадиция, са разпитани и проговорили доста хора, събудени са стари проверки и разследвания.

Иван Гешев изброи престъпленията, за които тримата се разследват:

„Длъжностно присвояване, или както е придобило гражданственост – източване на четири предприятия – „Елма“ – Троян, „Полимери“ – Девня, „Топлофикация“ – Казанлък и химически завод „Панайот Волов“. Щетата, причинена от това длъжностно престъпление и от данъчните престъпления, за които са привлечени, е за над 90 млн. лева. Отделно са привлечени за пране на пари – близо 590 млн. евро, които се намират в офшорни сметки на дружества, контролирани от Баневи".

Николай Банев е обвинен и за незаконно притежание на оръжие, каза още заместникът на Сотир Цацаров.

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи пристигнаха в България с различни полети. Това се наложи заради правилата за предаване на екстрадирани хора. Миналия месец те бяха задържани във Франция, след като бяха обвинени у нас за злоупотреби при приватизацията на предприятието "Полимери". 

Евгения Банева кацна на летище София с полет от Мюнхен, след което беше отведена от Съдебна охрана. Николай Банев пристигна с полет от Франкфурт. Два смесени екипа на българската съдебна охрана са били командировани, за да ги придружават. По време на полетите са били настанени на последните седалки на самолетите. От пистата Евгения и Николай Баневи бяха качени на коли на Съдебна охрана и откарани в ареста.  

Вероятността двамата да бъдат пуснати на свобода е много малка заради началния етап на разследването, въпреки че при Баневи го няма утежняващото обстоятелство укриване от правосъдието – те са били на летището в Ница на път за България. Остава неясна съдбата на децата им, които бяха там и видяха как задържат родителите им.

Коментар на Силвия Великова за "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна