Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо отслабване на германското индустриално производство през октомври

влошаване на германската икономика

През октомври германското индустриално производство се сви изненадващо спрямо предходния месец в резултат на спад в промишленото и енергийното производство, както и в строителството, показват данни на официалната статистика Destatis, които сякаш сигнализират, че части от индустрията в страната все още не могат да се възстановяват след извънредно слабото трето тримесечие.

Индустриалното производство в Германия се понижи през октомври с 0,5% спрямо септември, когато нарасна с 0,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,2%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,3 на сто. Това представлява първо влошаване на германското индустриално производство от юли месец насам, когато то се сви с 1,0%.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се понижи с 0,4%, като производството на автомобили и на части за тях се сви с 0,5%, което е знак, че германският автомобилен сектор продължава да изпитва проблеми, свързани с регистрацията на превозни средства в резултат на новите тестови правила за отработените вредни газови емисии (WLTP).

WLTP е съкращение от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и в превод означава "световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни автомобили", като описва новата изпитателна процедура, според която се установяват разходът на гориво и вредните емисии на новите автомобили. Новият WLTP стандарти станаха задължителен от 1-ви септември, принуждавайки производителите на автомобили, включително водещи компании като Volkswagen и Renault, да спрат доставките на някои модели, които все още не бяха сертифицирани наново.

Производството на капиталови стоки (на средства за производство) обаче се увеличи през октомври с 0,3%, докато производството на потребителски стоки и на енергия се понижиха с по 3,2 на сто, а строителството се сви с 0,3 на сто.

На годишна база индустриалното производство на Германия нарасна през октомври с 1,6% (спрямо октомври 2017-а) след повишение през септември с 0,7% и осредни прогнози за по-силен растеж от 2,1 на сто.

Коментирайки днешните данни, Министерството на икономиката заяви, че слабата фаза в индустриалния сектор е само временна и отразява най-вече забавянето на производство в автомобилния сектор с оглед на проблемите, свързани с регистрацията на превозни средства в резултат на новите тестови правила за отработените вредни газови емисии (WLTP).

Министерството на икономиката очаква индустриалният сектор на Германия да се възстанови през последните два месеца от годината, тъй като до тогава ще бъде решен проблемът с регистрацията на новопроизведените автомобили.

Трябва да се има предвид, че експортно-ориентираната промишленост на водещата европейска икономика също продължава да усеща тежестта на продължаващите спорове относно митническите тарифи между Съединените щати и техните най-важните търговски партньори – Китай и Европейския съюз.

Ден по-рано Destatis обаче представи данни, показващи изненадващо силно повишение на промишлените поръчки за германски стоки, постъпили през октомври от чужбина. Това сякаш е сигнал, че износът все още може да окаже подкрепа на германската икономика въпреки търговското напрежение в световен план.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна