Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС: Великобритания може едностранно да прекрати Брекзит

Съдия Арабаджиев: Това решение създава една трета алтернатива

| обновено на 10.12.18 в 13:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Съдът на ЕС постанови, че британското правителство може едностранно да промени решението си за напускане на общността, без да се консултира с останалите страни-членки.

Решението на Европейския съд няма да спре Обединеното кралство да напусне ЕС, заяви британският министър на околната среда Майкъл Гоув - една от водещите фигури в кампанията за Брекзит.

Решението на Европейския съд идва ден преди ключовото гласуване по сделката на премиера Тереза Мей в парламента.

Първи на новината реагира евроскептикът Майкъл Гоув, който заяви, че Великобритания не иска да остане в ЕС, за което са гласували 17,4 милиона британци, а това включва и прекратяване на юрисдикцията на Европейския съд. Гоув отбеляза, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС на 29 март и гласуването на сделката на премиера утре ще се състои.

Той смята, че правителството може да спечели този вот. Кореспондентът на Би Би Си в Брюксел Адам Флеминг коментира, че решението на Европейския съд означава, че опцията за оставане в ЕС вече изглежда реална, но твърде много неща трябва да се променят в британската политика, за да се случи това, включително промяна във вижданията на правителството.

„Точното значение на това решение на Съда на ЕС е, че държавата-членка, която е направила заявление, че може да се оттегли от ЕС, може да оттегли тази своя нотификация едностранно и без за това да е необходимо съгласието на останалите държави-членки или по-скоро на Европейския Съвет“, обясни в предаването ни „12+3“ Александър Арабаджиев, който е съдия в Съда на ЕС.
„В един срок, който при различни обстоятелства има различна продължителност или срокът, който се свързва с влизането в сила на споразумението, сключено между тази държава-членка и ЕС... Или при липсата на такова споразумение - до изтичането на 2-годишния срок от нотификацията, който в случая е 29 март 2019г., Обединеното кралство може да оттегли това свое изявление за оттегляне от Съюза“, уточни съдия Арабаджиев.

„Това решение, произнесено днес, създава една трета алтернатива - изявлението за напускане да бъде оттеглено, добави Арабаджиев, както и уточни, че решението за такова напускане трябва да бъде взето при спазване на съответните конституционни норми на съответната държава-членка. Това не е въпрос на съда да решава как това решение да бъде взето“, уточни съдията, както и поясни, че ако се пристъпи към нов референдум, то вероятно ще трябва да бъде удължен срокът.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна