Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли европейски закон Магнитски за нарушаване на правата на човека?

Росен Босев
Снимка: БГНЕС

80 евродепутати от 20 държави заявиха в специално изявление, че за да се наложат по-строги санкции срещу нарушителите на човешки права по целия свят е необходимо общо европейско законодателство, наречено на убития руски адвокат Сергей Магнитски. В момента такъв вид законодателство има прието в 6 държави - САЩ, Канада, Великобритания, Естония, Латвия и Литва.

През лятото холандското правителство е формулирало конкретно предложение, което в момента се консултира с държавите-членки на ЕС, а тази вечер се очаква да бъде представено и на срещата на министрите на външните работи на Съюза.

„Твърде вероятно е до консенсус да не се стигне, защото процесът тече от 2014 година на ниво Европейски съюз  и опитите за прокарване на такова общо законодателство“, обясни в интервю за предаването „Нещо повече“ Росен Босев, журналист от вестник „Капитал“.

„ЕС има дългогодишна практика с налагането на индивидуални санкции срещу лица, за които има данни, че се занимават с тероризъм и други правонарушения от областта на международното наказателно право“, уточни журналистът, както и потвърди, че „има усилия на държави членки да прокарат такова законодателство, като всяка една от тях е мотивирана, че пряко е било засегната под една или друга форма. 

„Холандското предложение е така направено, че не се споменава името на Магнитски в проекта на нормативен акт“, подчерта Босев, какво и уточни: 

„Този тип законодателство създава всекидневни затруднения на лицата, които са включени в него, но също така това е много ясна позиция за нетърпимост за това, което се случва и на което ставаме свидетели през последните дни“. 

„Ние само можем да гадаем какво се е случило при разглеждането на жалбата на банкера Цветан Василев, защото в крайна сметка става дума за един силно политизиран процес, който завършва с политическо решение. Твърде вероятно е редовната мотивация, която американските власти са могли да имат да придвижат тази процедура всъщност да е постигнала своите цели в рамките на проверките -  всяка една от страните, които са били проверявани да е направила своите компромиси и да е взела позиция, която да отговаря на очакванията“, добави в коментар на поисканите от Цветан Василев лица ще бъдат наложени такъв тип ограничаващи мерки, каквито се предвиждат като санкции по този закон.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна