Eмисия новини
от 20.00 часа

Промяна на Наредбата за защитните предпазни средства на пожарникарите искат от "Огнеборец"

Снимка: Кети Тренчева

Заради съкращения в бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" под заплаха са поставени човешки животи, предупредиха от синдиката на пожарникарите и спасителите "Огнеборец". С постановление на Министерски съвет се съкращават близо 7 млн. лева от парите на Дирекцията за тази година. Инженер Светлин Василев, член на УС на синдикат "Огнеборец" обясни в предаването "Преди всички", че за трета поредна година намаляват парите за пожарникарите.

"С постановление на Министерски съвет тези пари се пренасочват от политики за пожарна безопасност и защита на населението към други политики в самото Министерство", уточни той и добави, че пожарникарите и спасителите в България са недостатъчно оборудвани с лични предпазни средства - лицеви маски и специално защитно облекло. Той заяви, че това застрашава живота им.

Голяма част от пожарникарите са със старо защитно облекло - на по 10-15 години, а експлоатационният му срок е 5 години, коментира още инж. Светлин Василев, като уточни, че пожарникарите често сами закупуват защитни средства или използват втора ръка, внесени от чужбина.

"Искаме промяна на Наредбата, която да задължи Дирекцията за управление на собствеността в МВР да осигурява защитните предпазни средства на пожарникарите", категоричен беше инж. Василев и добави, че разчитат и на натиск отвън - от европейските синдикати.

Интервюто на Лора Търколева с инж. Светлин Василев можете да чуете от звуковия файл.

Още от