Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова: Не е застрашено обучението на студентите от Медицинския факултет на СУ

Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова определи като фалшива новина информациите, че целта на закриването на болница „Лозенец“ е да бъде отстранен нейният  директор проф. Любомир Спасов, който я оглавява вече 20 години. Пред БНР тя подчерта, че ако правителството е преценило, че той не се справя с управлението на лечебното заведение, и е искало да го смени, то е можело да го направи и без да се сменя статута на болницата.

Дариткова заяви категорично, че никой не е имал намерение да закрива Медицинския факултет на Софийския университет. Тя увери, че не е застрашено обучението на студентите там. По думите ѝ, единственото намерение е да се търси оптимизация на болницата.

Вчера следобед парламентарната комисия по здравеопазване не успя да вземе решение за съдбата на Правителствена болница „Лозенец“ и остави въпроса за решаване в пленарна зала. При гласуването членовете на комисията се разделиха наполовина – половината подкрепиха предложението болница „Лозенец“ да престане да бъде със статут на ведомствена на Министерския съвет, другата половина от членовете се въздържаха.

„Не очаквах такова разпределение на гласовете, защото никой до заседанието на комисията не беше изказал становище по темата, включително коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, които изведнъж се сетиха, че не е имало заседание на коалиционния съвет. Комисията и предложението за това заседание бяха определени преди седмица“, каза Дариткова в интервю за предаването „Преди всички“.

Дариткова обясни смисъла на предложението:

„Предложението е болницата наистина да престане да бъде повече към МС и да се реализира нейната дейност като болница, която има отношение само към лечението на правителство, депутати и свързани с властта лица. Идеята наистина е да се даде възможност тази болница да бъде преобразувана по друг ред, защото сегашната законодателна разпоредба налага всички промени в структурата ѝ, в начина ѝ на функциониране да преминават задължително през решение на МС. Това изключително много забавя процедурите“.

„Чухме от министъра на здравеопазването като намек, че болница „Лозенец“ има сериозни финансови задължения. Чу се, че не са получавани заплати 2 месеца от персонала на болницата и лично с намесата на премиера това е регулирано“, добави още Дариткова. По думите ѝ болницата може да бъде финансирана за специфичните си функции чрез бюджета, а за всичко останало тя се финансира като всички останали болници от НЗОК.

Според депутатката „Пирогов“ трябва да разполага с възможност за осигуряване на спешна детска хирургическа помощ, спешна детска травматологична помощ. Не би следвало да има колизия между идеята за създаване на Национална детска педиатрична болница и дейността на болница „Пирогов“ , смята тя.

Дариткова заяви категорично, че всички процедури по преструктуриране и изграждане на нова Детска педиатрична болница ще бъдат поставени на широко обществено обсъждане. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна