Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за обилни валежи в София и областта

| обновено на 16.12.18 в 19:31
2
Ситуацията по „Цариградско шосе“ в София към 12,30 ч днес
Снимка: Наталия Кръстева

В София и областта днес бе обявен жълт код за обилни валежи.

Всички входни пътища към София се почистват, каза по-рано заместник- кметът Йоана Христова, която провери работата на екипите, ангажирани със снегопочистването:

"Цариградско шосе" днес е обработвано на ветрило, включително аналогични обработки е имало и по "Евлоги Георгиев" и по булевард "България", така че ще продължим да наблюдаваме обстановката и да подсигурим придвижването на хората към София. И през нощта ще бъде на разположение снегопочистващата  техника, така че ако ситуацията продължи да бъде с постоянен снеговалеж да може приоритетно, отново казвам, да се обработват трасетата на масов градски транспорт".

Предупреждението за опасно време действа и за още 10 области , включително Пазарджик, Пловдив и Смолян.

По улиците на столицата обстановката е усложнена, докато снегорините чистят.

По улиците на столицата  обстановката вече е  усложнена. На места се затварят пътни участъци, за да бъдат почистени. Близо 200 машини обработват с приоритет трасетата на масовия градски транспорт, съобщиха от Столична община.

Но някои столичани се оплакват.

„Няма снегорини", каза човек, който беше закъсал по "Драган Цанков". "Страхотно непочистено. Чудя се накъде да поема"

Но освен липсата на снегорини, за закъсването му имаше и друга причина, беше с летни гуми.

"Не си смених гумите навреме. Не знам как да врътна, трябва още малко да я измъкна надолу, тя изобщо не може да тръгне нагоре. Не е невъзможно, но не знам дали долу ще спра. Който няма време и акъл, така е."

За половин час на "Драган Цанков" мина само един снегорин, който изрина натрупалия се сняг и опесъчи, само лентата към Телевизионната кула. Иначе по спирките се оказа, че хората си чистят, казаха столичани пред нашия репортер на БНР.

„Целият тротоар се чисти и нагоре чак до другия светофар“, каза един гражданин. „Дядо Коледа нали ще дойде с елените, няма да дойде с магарето“, подхвърли друг.

Директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева съобщи, че за около час тир е бил блокиран на околовръстния път, южната дъга, в района на "Люлин". Освободен е, поне това е моята информация", добави тя.

И напомни на гражданите, че също трябва да почистят  пред домовете си.

"Включително и утре сутринта пред офиси, пред магазини, за да може да осигуряваме едно нормално движение и по тротоарите, и когато си почистваме снега, не бива да го изхвърляме на платната, а към бордюра, но не в основата на дърветата", каза Веска Георгиева.

По обяд се обработваха общински пътища в районите Панчарево, Нови Искър, Овча купел, Кремиковци и Банкя. Както е и опасни и стръмни участъци, улици и булеварди, по които се движи градски транспорт.

От Общината напомнят на шофьорите да използват автомобилите си само добре оборудвани за движение при зимни условия и да шофират внимателно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна