Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата сред студентите в страната за първи път от седем години насам не надхвърля 4 %

| обновено на 20.12.18 в 13:57
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев представи резултатите от новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г.
Снимка: БГНЕС


Безработицата сред студентите в страната за първи път от седем години насам не надхвърля 4 на сто в нито едно професионално направление. Това сочат данните от осмото издание на рейтинговата система на висшите училища в България. За поредна година най-висока степен на приложение на придобитото висше образование се наблюдава сред завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело.

Данните потвърждават наличието на устойчива тенденция към подобряване на реализацията на завършилите на пазара на труда, но все още над 50 % от тях заемат позиции, които не изискват висше образование. Кадрите в туризма най-трудно намират работа по специалността си. Сред професионалните направления, в които студентите изкарват най-високи средни доходи, са компютърните науки, математиката и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми.

Министърът на образованието Красимир Вълчев призова кандидат-студентите да се ориентират към специалностите Математика и Природни науки.

Рейтингът на университетите трябва да подпомага кандидат-студентите в избора им на бъдеща специалност.

Рейтинговата система дава ценна информация на студентите, като например, в кои специалности завършилите получават най-високи средни доходи или в кои направления има безработица. Системата сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научните изследвания, социално-битовите и административни услуги, престижа, както и реализацията на пазара на труда. От Министерството на образованието предупреждават студентите, че резултатите от класацията трябва да се използват само като начало на едно по-детайлно проучване на възможностите за обучение, предлагани от българските висши училища.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна