Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любен Тотев: Трябва да се прекрати практиката "парите следват студента"

Снимка: БГНЕС


Трябва да се прекрати практиката „парите следват студента“, категорично заяви пред БНР проф. Любен Тотев – председател на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет. Той добави, че трябва да се произвеждат специалисти, нужни на българската икономика, и по този начин университетите да не търсят други пътища да увеличават субсидията си.

Проф. Тотев смята, че броят на българските университети са в средата на европейската класация.

„Проблемът е, че финансирането при нас е такова, което е карало в годините различните университети да започнат да обучават, с цел да имат повече студенти, по неспецифични за тях специалности. Ако се реши въпросът с финансирането – да бъде справедливо според качеството, тогава нещата ще си отидат на мястото“, обясни той в предаването "Нещо повече".

Според проф. Тотев осмото издание на рейтинговата система все повече се доближава до по-истинските неща: "Сега се отчитат много повече показатели, които показват истинския облик на университетите и на подготвените в тях специалисти. Тази година са отчетени показатели, които сочат повишаване качеството на българското образование в университетите“.

В годините имаше едно много голямо производство на специалисти, които оставаха без работа, припомни проф. Тотев. Според него сега нещата са се регулирали. Той смята, че вече и самите млади целят не само да завършат, а мислят и за това какво ще работят после и какво заплащане ще получават.

Имаме нужда от инженерни специалисти, подчерта проф. Тотев. По думите му при информатиката и компютърните технологии вече има добра информираност на младите хора:

„Дано да не залитнат в тази посока – да започнем да обучаваме и да произвеждаме много информатици, компютърни специалисти и т.н. Дано да разберат, че в инженерните специалности също има добра реализация и добри заплати“. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна