Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов прогнозира поскъпване на водата догодина в някои градове

Иван Иванов - председател на Българската асоциация по водите

През следващата година може да има поскъпване на водата и в други градове в страната, където ВиК дружествата все още нямат одобрени бизнес планове. Това прогнозира пред БНР председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

„Така е заложен в закона принципът, че с приемането на петгодишни бизнес планове на ВиК операторите с всяка нова година ще има актуализация на цените. В повечето случаи става въпрос за тяхното увеличаване предвид разходите, които определят цените. В случая, тази година ще има такова увеличение, което е свързано с инфлацията и заложените предварително в бизнесплановете прогнози за необходими цени, за да се изпълнят пък дадените от ВИК оператора обещания. До някаква степен тези цени ще стигнат на ВиК операторите, но експертите се притесняваме, че в тях дори не влизат всичките необходими приходи, които да покрият някои разходи, които възникнаха междувременно - от началото на изпълнение на бизнес плановете“.

Не на всички големи ВиК дружества обаче бизнес плановете са били приети, допълни той за предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

„Може да се очаква, че на тези, на които не са приети бизнесплановете, ще има още по-голям скок догодина или в началото на по следващата година. Защото тя (цената) се задържа с години, понякога повече от 7 години някои ВиК оператори нямат актуализация на цените. Дружества, като в Хасково и Стара Загора, все още нямат одобрени бизнес планове и там може да се очаква някакъв по-голям скок в хода на годината, който да компенсира това изоставане“, каза той.

Експертът подчерта, че "операторите винаги са виновни за всичко, а нямат пълните средства, за да постигат своите цели".

"Ако един управител на ВиК дружество иска да прекъсне водата в един блок, в който се знае, че се ползва, без да се заплаща, той ще бъде санкциониран, операторът ще бъде глобен и загубите ще ти останат високи! Къде е държавата?! Ето, тези въпроси не са решени и някак си в оставянето на компромис за едно влизаме в компромисни ситуации за цялата система", обясни той.

Според Иванов е необходимо да бъде създаден специализиран закон за ВиК. Идеята обаче не е срещнала подкрепа в парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!