Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските "жълти жилетки" планират затваряне на няколко граници

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест

| обновено на 07.01.19 в 14:50
Снимка: БГНЕС

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест на „жълтите жилетки“ още тази седмица. Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници, каза пред БНР неговият говорител Симо Симов. „Хората са отчаяни и вече не издържат, борят се за хляба си. Отчаяните хора са готови на всякакви действия“, каза той. По думите му Законът за горивата поставя неизпълними условия. 

В сдружението членуват около 100 фирми. За първия протест сме подготвили над 1000 жълти жилетки, предупреди Симов в предаването "Преди всички" и добави, че протестите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни. Симов отбеляза, че нямат контакт с организаторите на „жълтите жилетки“ във Франция, но полагат усилия, за да осъществят такъв и да ги поканят в България и да помогнат:

„Полагаме усилия да докараме част от тях тук. Те да застанат до нас и да подкрепят призива ни за спиране на закона“.

„Този път сме се написали кои сме, защото очакваме провокации – някой отново да вкара в нашия протест хора, които не знаят защо са там. Протестът ни не е политически. Искаме да се обърнем към държавата, а това са хората. Искаме да кажем на хората, че не само бизнесът ще пострада, ще пострадат и потребителите, когато се наложи монопол от най-важния енергиен продукт - петрола“, каза Симо Симов.

„Положихме много усилия да решим по юридически и дипломатически път спирането на този несправедлив лобистки закон, който поражда огромен монопол. В крайна сметка виждаме, че институциите не реагират. Затова решихме, че ще започнем протестни действия, като излезем на улицата до пълното спиране на закона. Към днешна дата отправяме призив към държавните институции, президент, премиер, Народно събрание, омбудсман за спиране на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон“, коментира Симов и подчерта, че единствено институцията на омбудсмана им е обърнала внимание. Очаквали са подкрепа и от президента, но не са я получили, заради което Симов е на мнение, че държавният глава работи по двоен стандарт. „Безкрайно разочаровани сме от президентската институция“, подчерта още той.

Безсрочните протести са заради Закона за горивата, който трябва да влезе в сила в края на януари. Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на някои граници.

Законът поставя редица бариери пред „малките“ в бранша, затова от Сдружението го определят като „лобистки“ и „корупционен“ в полза на големите вериги. За малкия бизнес е непосилно изискването за 20 000 лева уставен капитал, 20 000 лева банкова гаранция, както и наличието на 10 000 оборотни бутилки за пълнене с газ, това допълнително ще вкара в разход търговците с още 500-600 000 лева. Сдружението ще настоява за спиране на закона и да се даде на съд наредбата за неговото прилагане. Подаден е и сигнал в Европейската комисия за нарушение на антимонополното и антитръстово законодателство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!