Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на АПИ подаде оставка по искане на Борисов

| обновено на 09.01.19 в 13:12
Светослав Глосов
Снимка: АПИ


Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов е подал оставка. От правителствената пресслужбата съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е повикал тази сутрин в Министерския съвет ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно темата за винетките  и тол системата. След разговора премиерът е поискал оставката на Светослав Глосов, който я е подал пред министъра. 

Инженер Светослав Глосов коментира, че с оставката си поема политическата отговорност по проблемите с въвеждането на електронната система за продажба на винетки а министърът на регионалното развитие поясни, че няма нагласа да се удължава гратисния период даден до 15 ти януари, в който шофоьорите няма да бъдат глобявани за липса на винетка. 

Глосов призна, че трудностите при въвеждането на електронни винетки са довели до неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите:

"След разговора, който проведохме с министър-председателя, считам, че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка, която беше приета. Нищо лошо към премиера, напротив, бил е справедлив."

Министър Аврамова увери, че ежедневно се работи по въвеждането на алтернативните методи за продажба и те ще са достъпни за гражданите на 4 500 пункта, докато хартиените са се продавали на 3 000 места. Тя не смята, че трябва да се удължава след 15 януари периода, в който няма да има санкции за шофиране без винетка:

"Това е държавна такса за използване на републиканска пътна мрежа. Вече има много начини да се купи винетка. Няма причина да има водач на пътя, който не е закупил винетка по някаква техническа причина. Нека да бъдем редовни и да спазваме законите в България. Винетната такса е задължителна по закон".

“Да, изненада ме (оставката), тъй като г-н. Глосов е един уважаван пътен специалист. Неговите ангажименти към тол системата специално към прякото и изпълнение са по-скоро косвени. Вероятно това трябва да бъде един знак от страна на управлението за съпричастност към проблемите на хората“, коментира пред БНР Искрен Веселинов, който е председател на регионалната комисия на НС.

Понякога одобрявам (оставките), понякога не. В случая говорим в рамките на шест месеца за втори път за смяна на върха на Агенция пътища, имахме и смяна на министър в същия ресор. Когато много често се сменят хора по върховете в една система, това във всеки случай не е добре и дава дълготрайни отражения, каза той в интервю за предаването “12+3“.

Всеки нов екип има някакво време да влезе, дори да и най-оперативният и най-подготвеният, е в това отношение очаквам проблеми. На практика не знам дали тези забавяния и тези дефекти не са резултат от по-предишни смени, които трябваше да отговорят на други обществени очаквания, прогнозира той.

Аз мога да заявя, че г-н Глосов е изключително компетентен човек със сериозен авторитет в бранша и със сериозни познания за пътната инфраструктура.

“Да, разбира се, изненадах се дотолкова, че научих от медиите, че е поискана и подадена, като не съм се запознал с мотивите“, каза пред БНР Халил Летифов, който е председател на транспортната комисия в НС.

“Не мога да преценя дали на 1-ви трябваше да подаде оставка и дали точно г-н Глосов, ще го обсъдим едва след като видим мотивите и като видим един ясен доклад, затова какво се е случило, къде е сбъркала в последствие фирмата“, каза той в интервю за предаването “12+3“.

Ще се съглася с една част от това, което беше казано от г-н Веселинов. Да, ние сме закъснели с въвеждането на тол системата като цяло. Това е един инструмент, който трябва да се направи, с надеждата, че ще имаме едни безупречни пътища, и че системата ще работи безупречно. Към този момент това не е така, каза още той.

Той коментира и въпроса дали очаква сътресения в работата на АПИ в резултат на това, че си тръгват трима души, които са на ключови позиции:

“Очаквам, разбира се. Вярвам, че първо трябва да има посока, към която да се върви и трябва да има цел. Не знам каква ще е целта и посоката пред новото ръководство, което ще се избере“.

Заради проблемите около въвеждането на електронната винетка, оставки по искане на премиера вече подадоха още трима души: директорът на националното тол управление Антон Антонов, Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на пътни такси, и Радослав Николов - съветник на министъра на регионалното развитие.

“Ние сме поставени пред ситуация да се внедри в страната ни една таксова система за пътни такси, която реално е трудноизпълнима“, коментира пред БНР Петър Мутафчиев, председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура.

“И затова ние предупредихме преди много време, тъй като тази система е създадена на няколко нива, тя трябва да отчита едновременно и електронни винетки, едновременно и чрез сателит тол таксата на камионите над 3 тона и половина, което я поставя в една доста сериозна сложност- възможно ли е да се извършва по този начин контрол, коментира той в интервю за предаването “12+3“.

За това, което говорим – сложността, ние предупредихме предварително. Знаете, че в Европа предстои да се направи цялостна европейска тол система, за която все още не са ясни параметрите и технологията, по която ще бъде направена, коментира още той.

Интервютата можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна