Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Кръстанова: За домашното насилие трябва да се говори много

“За домашно насилие трябва да се говори много, защото, както виждаме и вчера има убийство на една жена и това е много голям проблем, към който трябва да бъдем не толерантни - да реагираме, да сигнализираме институциите, да търсим помощ за жертвите“, заяви пред БНР Катя Кръстанова от фондация "Асоциация Анимус".

Тя участва в предаването “Нещо повече“ с коментар върху приета днес от правителството Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2019 г.

“Трябва да кажем, че тази програма не е нещо изключително“, посочи тя. Такава програма се приема всяка година. Това е част от приложението на Закона за защита от домашно насилие. В тази програма са предвидени доста мерки и възможности както за превенция, така и за интервенция. Въпросът е доколко те ще бъдат финансово обезпечени?! Това е един от проблемите. Има ги мерките, разписани са - въпросът е как ще се случат?“.

“В (програмата) има някои реални проекти, които вече са финансирани в различни държавни институции и неправителствени организации, които вероятно ще се случат на 100%“, посочи тя. Има неща, които са финансово ясни и други, които са под въпрос“, коментира още Кръстанова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!