Eмисия новини
от 22.00 часа

Красимир Вълчев: Образованието е най-ефективната дългосрочна политика

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

“Формулата е много по-сложна, но може би в опростения ѝ вариант звучи така - задължително образование плюс мотивирани учители, плюс ранно обхващане в детската градина, плюс подкрепа - индивидуална работа за всяко едно дете“, каза министър Красимир Вълчев пред БНР в коментар към темата - провали ли се МОН с приобщаващата програма за образование на ромите, по повод критики около инцидента във Войводиново.
Държавата не е толкова Министерство на образованието, колкото учителите, социалните работници, полицаите, които ежедневно работят на терен, каза още той в интервю за предаването “Нещо повече“.

Механизмът, който направихме 2017-а година, показва, че когато институциите работят заедно, има ефект. Когато отиде екип от хора в дома на детето, ефектът върху родителите е много по-голям. Представете си сама учителка да ходи по домовете - дори командос се чувства незащитен.

Още е рано да говорим за резултати. Записването на децата, само по себе си, не е достатъчен резултат, въпреки че работата беше колосална – 200 хил. посещения, близо 40 хил. записани деца допълнително. Това е само първоначалният акт, много по-трудно е да ги накараме ежедневно да ходят, а те не го правят. И сега всяка седмица осъществяваме контрол.

Получавам доклади виждам, че средната посещаемост, дори когато се вземат всички мерки в едно училище със свръхконцентрация на проблемни деца, нараства от 40 на 60%. Слагаме преброителни камери, наказват училищата, подават информация за спиране на помощи, подават информация към кмета за налагането на глоби на родителите, но въпреки това мерките не са достатъчни.

В случая с тези двама младежи е станало това. Те са преждевременно отпаднали от образователната система. Тя не успяла да ги задържи.

Задължителното образование е до 16 години, но нямаме достатъчно инструменти да принудим родителите да осигурят правото на образование.

“Побойник и агресивен може да бъде и едни високообразован човек, но в общия случай, мисля че никой от нас не би възразил, че образованието е най-ефективната дългосрочна политика – образованието, което включва възпитание, което включва и изграждане на ценности, което включва и шансове човек да живее пълноценно“, коментира още той.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Още от