Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Андрей Чорбанов: Не съществува ефективна ваксина срещу грип

При здрав човек имуностимулацията е абсолютно ненужна, категоричен е той

Снимка: БГНЕС


За момента няма ефективна терапия срещу грипа, не съществува ефективна ваксина, каза пред БНР доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" към БАН.

„Всичко, което се продава, са всъщност медикаменти, с които ние се борим с последствията от грипа. Идеята на Европа е да се спре този негативен социален ефект върху населението, тъй като огромни маси хора боледуват от грип. В момента се финансира огромна програма между ЕС и Индия, в която ще бъдат инвестирани 10 млн. – в големи проекти, като целта е да се разработи ефективна ваксина. Това е единственото нещо, което може да бъде каквато и да е превенция“.

Доц. Чорбанов е категоричен, че имунизациите сега не са ефективни. Той подчерта, че можем да се предпазим единствено като намалим контактите си с много хора, както и да се предпазим от настинки, когато организмът става много по-уязвим за грип.

По думите му маските нямат никакъв ефект. Няма какво да си купите от аптеката, с което да се предпазите от заболяването, категоричен е той и добави мнението си за имуностимулантите:

„Имуностимулантите могат да въздействат така все едно сложите в двигателя на вашата кола вместо бензин - керосин. Двигателят ви не е предвиден да работи на керосин. Нямате нужда да повдигате изкуствено имунния статус на целия организъм, защото по този начин се стимулират не само факторите, които биха ви помогнали срещу дадено заболяване, но и всички тези спящи отрицателни фактори, които активирате – става дума за туморни клетки, за автоимунни клетки и какво ли не. С имуностимулация от такъв характер на практика ефектът няма да е положителен с малки изключения – след операция например или след терапия с кортикостероиди. При здрав човек имуностимулацията е абсолютно ненужна“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!