Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Поптодорова: Белият дом със сигурност ще посъветва "Локхийд Мартин" да търси по-добро ценообразуване"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като НС даде мандат на правителството да преговаря с правителството на САЩ по офертата за покупката на изтребители Ф-16 блок 70, предстоят преговори на ниво „държава с държава“, а не с производител. По този повод Елена Поптодорова – бивш дългогодишен посланик на България в САЩ, уточни пред БНР, че изречението „Белият дом се надява да бъде постигнато споразумение в рамките на зададената от България финансова и времева оферта“ в края на поздравителния адрес съдържа послание:
 

„Това, което със сигурност означава, е готовност на американската страна да обсъжда варианти за размер на заплащане и за доставката. Това е може би най-важното, когато обсъждаме началото на тези преговори“.

Поптодорова подчерта, че с решението за Ф-16 придобиваме самолети, които ще бъдат поддръжани в България.  Тя допълни, че Чехия и Унгария ползват „Грипен“, но на лизинг, а не като своя собственост. Преговорният екип от САЩ ще пристигне у нас в близките седмици, изтъкна дипломатът:

„Те имат готов екип. Следователно е много важно българската страна в най-близко бъдеще да окомплектова своя екип от много професионални експерти. Не министрите би следвало да седнат на масата за преговори, а квалифицирани, с опит и добри познания в сферата на летателна техника и на картината, каквато е в рамките на НАТО и сред държавите, които ползват Ф-16. Това е първата и най-важна стъпка. Белият дом със сигурност ще посъветва, ще насърчи "Локхийд Мартин" да търси по-добро ценообразуване. Очевидно ще се търси такава възможност през преразглеждане на елементите на програмата“.

Всички военни сделки на САЩ вървят по установен процес – FMS и по него има разписани правила, допълни тя и обясни стъпките, които ще предприеме американската делегация:

„Ще разгледат отново изискванията, които ние имаме – на българските ВВС и Министерство на отбраната. След като се проведе този много специфичен, много технологичен разговор, този екип ще се върне в САЩ и тогава трябва да се финализират елементите във връзка с доставчиците – трябва да се направи връзка с доставчици, да се координират с ВВС на САЩ всички въпроси на подготовката на нашия летателен състав и да се договорят и сроковете на доставка. Това е домашното, което американският екип трябва да свърши. Успоредно ще се прави и оценяването на компоненти... Този процес сигурно ще отнеме един-два месеца. Затова е много важно да започне час по-скоро. След това ще се предостави обратно на нашите органи – МО и ВВС – така нареченото „писмо за предложение“, за оферта. Това писмо трябва да бъде огледано, договорено и прието от нас. Когато е извършена тази процедура, писмото се изпраща в Конгреса, където трябва да бъде одобрено. То не стига до Белия дом. Там процесът е относително бърз, защото става дума за съюзници от НАТО. След одобрението на Конгреса, американският преговорен екип ще се върне обратно в България. Тогава вече се стига до окончателния текст в това писмо – LОА. Това вече писмо-договор ще влезе в нашия парламент, за да бъде одобрено като текст за подписване“.

"Едва ли е реалистично да смятаме, че до празника на Армията 6-и май можем да зарадваме бойните пилоти с окончателен договор, но можем да имаме договорен текст, ако сме достатъчно експедитивни", изтъкна Поптодорова.

Интервюто на Диана Янкулова с Елена Поптодорова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени