Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Танев: НАП да прецизира текстовете на Наредбата за новите касови апарати

Снимка: БГНЕС

С въвеждането на Наредбата за новите касови апарати и софтуерите за продажби, която трябва да влезе в сила от 1 април, се въвежда свръхрегулация върху процеси и детайли, които не са основният аспект на контрол на НАП. Това каза пред БНР Ясен Танев – учредител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Според него проблемите са цялостни и те не са свързани с нежелание да се изпълни наредбата. Голям проблем ще възникне за средните и големите компании във връзка с кратките срокове и изискваните свръхрегулации.

„Трябва да се оптимизира необходимостта от регулация. Това, което ще донесе ефективност – фискализацията на плащанията и контрол върху продажбите да остане основен акцент в наредбата и той наистина да бъде изчистен от детайли и грешки, които могат да създадат проблеми. Елементите, които въвеждат свръхрегулация, да бъдат извадени от наредбата. Може би е необходимо тази наредба да се превърне в един Закон за фискалните системи и устройства“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

„Тенденцията с това, че се въвежда една добра по принцип идея, но грешно детайлизирана, влизайки в безкрайно много детайли за това как трябва да се изпълни контролът, ще докара тези, които смятат да злоупотребяват, и тези, които обмислят да продължат да укриват данъци, просто да сложат един касов апарат, да пишат на ръка бележки и да пъхат парите по джобовете си. Тази практика няма да бъде променена“, предупреди Ясен Танев.

Той бе категоричен, че вменяването на вина на софтуерните компании като съучастници в действия по укриване на данъци е изключително грешно. Това е решение на самия търговец, добави още Танев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна