Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проданов: Станишев може да влезе в листата на БСП за евроизборите, ако подкрепя "Визия за Европа"

Христо Проданов от БСП в студиото на "Хоризонт".
Снимка: Светослава Кузманова

Ако ДПС не бяха подкрепили ГЕРБ за изтребителите в НС, можеше решението да не бъде взето. Като цяло, позицията ми е, че ако ДПС не подкрепя ГЕРБ, то правителството ще падне. Това беше поредният случай, в който красноречиво се показва каква е истинската управляваща коалиция в момента – здрав съюз между ГЕРБ и ДПС. Официално не го признават, но с действията си в парламента го показват!

Това каза пред БНР заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Христо Проданов.

Тази седмица от БСП поискаха да видят договора между АПИ и държавното дружество „Автомагистрали“ за строежа на 134 км от АМ „Хемус“. Политикът обясни:  

„Адресатът за коледния подарък е друг - частни строителни компании. Тук забележките ни са следните: Първо, ние сме против това между Коледа и Нова година, с постановление на Министерски съвет и зад гърба на Народното събрание, да се разходват огромни средства от излишъка на към Бюджета, а 1 милиард 350 милиона е на доста сериозна сума. Искаме прозрачност в изразходването на тези средства.  В публичното пространство вече има доста твърдения, че вече са плащани авансови средства на дадени частни строителни компании във връзка с този проект. Искаме прозрачност! Държавната компания „Автомагистрали“ в последните 30 години не е построила и един километър пътища“, изтъкна още депутатът и допълни, че тезата на БСП винаги е била, че държавата е необходимо да направи големите инфраструктурни проекти със собствена компания, но "тук случаят е съвсем различен, защото имаме чувството, че държавното дружество се използва за черна кутия, която да разпределя на тъмно тези средства":

Ако „Автомагистрали“ наеме от частна компания работниците и техниката за строежа на „Хемус“, кой реално ще строи магистралата, попита реторично той. Според политика, не бива да се влиза в контакт частни субекти. Той обясни:

„Настояваме за държано предприятие, а не за държавно търговско дружество.  Държавното предприятие се създава, за да може да работи в обществена полза. То не е необходимо да реализира печалба за разлика от търговското дружество. Предприятието се създава, разходва обществени средства, строи обществени обекти и парите, които се плащат, са за труд и материали. Тогава държавата и държавното предприятие биха били ефективни и биха донесли съществени ползи за обществото“

По повод поисканото от БСП спиране на процедурата за отдаване на летище „София“ на концесия:

Държавата може да бъде добър стопанин! С един добър мениджмънт и активен икономически мениджмънт летище София може да изглежда по съвсем друг начин и да носи сериозни печалби. Между другото, то и в момента носи сериозни печалби, друг е въпросът как се разходват тези средства, как се реинвестира и как се поддържа тази преструктурира“.

БСП сезира ЕК за случая, защото, според партията има „необосновано държавно подпомагане“, а в друго писмо призовава Борисов да спре процедурата, докато ЕК се произнесе на 10-и февруари.

Държавата има достатъчно лостове за оздравяване на БДЖ и без концесията на летище „София“ коментира той и допълни.

Идната седмица Конгресът на БСП предстои да утвърди „Визия за Европа“ – рамката за европейската предизборна кампания на социалистите. Листите и всичко останало е „е един второстепенен въпрос“, каза Проданов, според когото социалистите са „доста по-напред от всички“:

„Нашите кандидати, които ще бъдат в листата за европейските избори, преди всичко трябва да поддържат политиките, които се съдържат във „Визия за Европа“, включително Истанбулска конвенция и всичко останало, защото в крайна сметка ние избираме представители, които да отидат и да реализират в ЕП дадена политика. С тази политика ти се явяваш на избори и не е логично да изпратиш там хора, които са против това или онова. За всеки има място в листата на БСП, стига да споделя идеите и политиката, заложена тази платформа. Господин Станишев сам може да направи личния си избор. Той е свободен човек като всички останали“.

Според него е правилно да има промени в Изборния кодекс, с които да се избегне феноменът „15-15“, но преференциите трябва да останат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна