Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Дуранкев: В рамките на Давос ще се търсят общи решения за бедността и неравенствата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и други страни трябва да използват Световният икономически форум в Давос, за да обърнат внимание на проблемите с бедността и икономическите неравенства и да търсят общи решения в рамките на Европейския съюз. Това заяви в предаването „12+3“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Делегацията ни на 48-ото издание на форума се води от премиера Бойко Борисов. В Давос тази година обаче ще отсъстват ключови световни лидери като американския президент Доналд Тръмп, френския му колега Еманюел Макрон, британския премиер Тереза Мей, които имат тежки вътрешни кризи в собствените си страни.

Предварителният доклад, формиращ дневния ред на форума, обръща внимание, че светът е преминал в нова фаза, „доминирана от фокуса върху собствената държава“, изтъкна Дуранкев. Заглавието на доклада е „Глобализация 4.0 – Формиране на глобална архитектура в епохата на четвъртата индустриална революция“.

Глобалните проблеми са сложни, а отсъствието на лидерите не говори добре за тях, смята Дуранкев.

Икономистът маркира някои от основните моменти в доклада на форума в Давос – „темповете на икономически растеж са достигнали максимален предел и вече няма сух барут, който да задейства икономиката“; „богатството е концентрирано, 26 човека разполагат с толкова средства, колкото най-бедните 4 милиарда души“; нарастващите неравенства се случват в среда на завръщане към споменатия национален фокус, както и на проблеми като глобалното затопляне.

„Бойко Борисов може да лобира в България да се намали неравенството, което е най-високото в целия Европейски съюз. Някои лидери няма да са там, но има достатъчно други, с които да си сверяваме часовниците. Особено с тези страни, които са в т.нар. "третичен" или периферен капитализъм като Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, които нямат шанс и формула да достигнат до средното ниво на ЕС през следващите 30-40 години. Може да се лобира за по-справедливо бъдеще на света и Европейския съюз. Компаниите да си плащат данъците тук, а не по офшорки и да прехвърлят фирмите на бедни гърци и кипърци“, изтъкна Боян Дуранкев.

По думите му, неолибералната икономическа политика, донякъде тръгнала от Давос, вече е „покойна“.

Нужни са общи решения в рамките на Европейския съюз, като забраняване на офшорните зони, смята още икономистът.

Целия разговор с него чуйте от прикачения звуков файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна