Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите искат нов тип трудови договори

Бизнесът ще бори недостига на кадри на пазара на труда с "българска карта"

| обновено на 22.01.19 в 18:29
Васил Велев
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев:

"Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общият разход за труд - впрочем така е в Румъния, в Македония и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът".

Така, според Велев, в рамките на общия разход за труд и на нетния доход нищо няма да се промени:

"Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората. Доходите на хората ще се повишат от повече и по-добра работа. Това може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази. В случая не става дума за ощетяване на някой или за облагодетелстване на друг, а за повече прозрачност в отношенията".

Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори.

Обединението на национално представените работодателски организации в България представи своите приоритети. Сред тях са още ускорено изграждане на електронното правителство, дигитализация на икономиката и реформа в енергетиката.

Васил Велев предлага с "българска карта" бизнесът да бори недостига на кадри на пазара на труда. Според него на всеки 100 пенсиониращи се на трудовия пазар се включват едва 62-ма души:

"Издаване на българска карта за граждани от български произход. Не български паспорт, а българска карта на тези от тях, които искат да работят и живеят в България. Тоест, нека пет години да бъде в България, да работи тука, да се интегрира и тогава да кандидатства за гражданство. Това е точно обратно на продажба на български паспорти, с които да се замине за Западна Европа".

Работодателите критикуваха и работата на Агенцията по заетостта, като настояха тя да се ангажира в по-голяма степен с българския трудов пазар:

"Трябва да започне да работи като доставчик на човешки ресурси за българската икономика, а не доставчик на човешки ресурси за чужди икономики. Доставчик на български човешки ресурси за чужди икономики, до момента беше това. Идва времето, когато нашата Агенция по заетостта очакваме да бъде доставчик на човешки ресурси от трети страни за българската икономика".

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна