Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Румен Велев: Миомната болест често протича безсимптомно

Три АГ болници започват съвместна кампания за безплатни прегледи

Снимка: bnt.bg

Започва информационна кампания за безплатни прегледи на жени за миома на матката. Под егидата на Столичната община в кампанията се включват три лечебни заведения – АГ болниците „Св. София“, „Шейново“ и „Майчин дом“.

За първи път трите болници се обединяваме в обща кауза и основното послание, което отправяме, е жените да бъдат информирани, каза за „Хоризонт“ д-р Румен Велев, изпълнителен директор на болница „Шейново“. Миомната болест е много по-често разпространена, отколкото смятаме, посочи той.

Миомата на матката е доброкачествен тумор, който се развива от мускулните клетки на маточното тяло. Все още не са изяснени точните причини за появата на миома, затова и лечението е разнопосочно.

Д-р Велев цитира народния израз, че „матката, която не ражда деца, ражда миоми“ и допълни, че „има нещо вярно в цялата тази работа“. Смята се, че кърменето също предпазва от миома на матката, рак на яйчниците и ендометриоза, поясни д-р Велев.  

В по-голям процент от случаите миомната болест засяга жени над 35-годишна възраст, но вече се наблюдават и миоми при по-млади момичета.

Профилактиката е златен стандарт, но миомата доста дълго време може да протича и безсимптомно, дори до навлизането на жената в менопаузата, подчерта д-р Румен Велев. „Така че първите ориентири могат да бъдат съвсем незначителни или да липсват. Най-често симптомите на миомната болест са свързани с промени в менструалния цикъл.“

Съвременната медицина разполага с изключително много средства за третиране на миомните възли, голяма част от които са консервативни – медикаменти, процедури с лъчения, които могат да повлияят на големината на миомните възли. Не е задължително лечението да бъде оперативно.  

Предстои д-р Румен Велев да защити докторска дисертация, посветена на цезаровото сечение и управлението на риска. Спорът около ражданията със секцио се разгръща с пълна сила в целия цивилизован свят, защото почти навсякъде в развитите страни процентът на цезаровите сечения нараства изключително много, заяви д-р Велев.  

„Проблемът е много сериозен и той не е само медицински. Той е и социален, и демографски. Високият процент на цезаровите сечения крие много рискове за пациентите, които на пръв поглед не се забелязват.“

В някои болници делът на ражданията с цезарово сечение достига 70-80%, съобщи още Велев.

Цялото интервю е в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна