Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пълно единодушие и без дебати НС прие по-строгите мерки срещу домашното насилие

| обновено на 07.02.19 в 15:14
Снимка: Ани Петрова, БНР

Народното събрание окончателно прие по-строгите мерки за борба с домашното насилие, като единодушно подкрепи поправките в Наказателния кодекс. Убийство в условия на домашно насилие ще се наказва от 15 години до доживотен затвор. С гласуваните изменения психическият тормоз стана елемент във всички престъпления, извършени в условия на домашно насилие. 

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов уточни: "Системно по наказателната практика означава трикратно, тоест ако триктактно жертвата докаже, че е била нагрубявана, че е била третирана несправедливо или че е поставена в икономическа зависимост, или че е причинена лека, средна или тежка телесна повреда, това преизпълва вече наказателните състави".

С промените се определи за първи път и следенето като престъпление. То може да се изразява в наблюдение или влизане в нежелана комуникация. В условия на домашно насилие то ще се наказва до 5 години затвор, а извън семейството – с до една година или пробация. При принудителни бракове законът предвижда затвор от една до 6 години и от 3 до 8 години, когато принудата е от страна на родител или настойник, както и при принуждаване на непълнолетни лица с користна цел.

Измененията предвиждат още от три до десет години затвор при системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие от настоящи или бивши съпрузи, или при съпружеско съжителство. Мерките предвиждат: при системно преследване лишаване от свобода до една година или пробация, а ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до пет години. 

При принудителни бракове законът предвижда затвор от една до шест години, и от три до осем години, когато принудата е от страна на родител или настойник, както и при принуждаване на непълнолетни лица с користна цел. Водещият вносител на поправките – председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ посочи:

"Изключително важни промени, изключително важно послание към всички онези жени, деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие".

Новите текстове предвиждат и по-високи глоби за онези родители, които след развод отказват на другия родител да вижда детето, въпреки че за това има съдебно решение. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени