Eмисия новини
от 08.00 часа

Йорданка Бекирска: Психическият тормоз е най-трудно разпознаваемият

Йорданка Бекирска
Снимка: БНР

Психическият тормоз е най-често срещаният вид насилие в България и затова психическото насилие като самостоятелно престъпление не трябва да отпада от проекта в Наказателния кодекс. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на организацията "Български адвокати за правата на човека" Йорданка Бекирска. По думите ѝ, психическият тормоз е най-малко разпознаваемият:

"Психическият тормоз е нещо изключително сериозно. Той включва както обиди, така и заплахи, така и псувни и всичките видове насилие, емоционално и психическо, те са концентрирани в него. Каквото и насилие да се случва, дори то само да бъде физическо, то поглъща психическото и емоционалното насилие, но се започва така – много малко хора започват да се бият, те започват по съвсем друг начин да действат. Това, което вече е проблем за нас, след като вчера правната комисия е решила така, значи ние всъщност сме отново една от най-изостаналите държави с тази разпоредба".

Парламентът прие на второ четене промените в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. Текстове предвиждат до 5 години затвор за психически тормоз, защита за жертвите на принудителни бракове и лишаване от свобода до една година за хора, които системно преследват някого и всяват у него страх.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Бекирска каза, че предложенията на неправителствените организации за дефиниция за домашното насилие са били чути и тя фигурира в Кодекса. Има обаче и неща, които са притеснителни:

"Дефиницията до голяма степен покрива това, което е като дефиниция за домашно насилие от Гражданския закон, Закона за защита от домашно насилие. Това, което е добре, е, че са включени хората, които живеят във фактическо съпружеско съжителство, съпрузи и бивши съпрузи. Това, което ме притеснява обаче тук, е, че става въпрос за системност и тази системност следва да бъде удостоверена по някакъв начин". 

Според Йорданка Бекирска изискването за системност трябва да стимулира хората да подават всеки път сигнали за насилие, за да бъде регистрирано и така то да се докаже.

Интервюто с Йорданка Бекирска можете да чуете в звуковия файл.

Още от

За избора на кредитор

публикувано на 17.10.19 в 15:45