Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Коларова: Когато една матка не ражда деца – ражда миоми

2
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Около 40% от жените в репродуктивна възраст са засегнати от миома на матката. Именно миомната болест е най-честата причина за операции в гинекологията. Около това менение се обединяват специалистите в областта. При миома на матката е възможно да няма никакви оплаквания. Възможни са обаче и много тежки форми на болестта, които да инвалидизират пациентката. Лечението е според собственото състояние на всяка жена и всеки случай е различен. Не при всички пациенти се налага оперативна намеса, обясни директорът на АГ болница "Света София" д-р Гергана Коларова

Д-р Гергана КолароваМиомата е хормонално зависим тумор. Най-честата причина, поради която се появява, е недостатъчният баланс между двата вида хормони, които се отделят от яйчника – естроген и прогестерон. Когато няма достатъчно добра продукция на прогестерон, оргнизамът го отчита и тези дами са по-предразположени към образуване на миома, каза д-р Коларова. По думите й, нераждалите жени са по-склонни към образуване на миома:

Ние, гинеколозите, казваме така: Когато една матка не ражда деца – ражда миоми. Когато намалее продукцията на прогестерон, това се случва при недостатъчно качествена овулация, тогава релативно се увеличава количеството на естрогените и това може да доведе до миома. Разбира се, винаги има изключения. Виждаме малки миомни възли и при млади момичета, но това са девойки, които имат и други здравословни проблеми, но при всички случаи са хормонални.

Миомата може да се окаже проблем при забременяване и износване на плода. Това зависи от мястото, където е разположена. Има позиции върху матката, където биха попречили на имплантирането, допълва д-р Гергана Коларова. Ако една жена забременее успешно при наличие на миома, по-късно образуващата се плацента започва да продуцира огромни количества естроген и прогестерон. По тази причина миомата, която е в наличност, започва да расте заедно с плода, защото тя се "храни" с хормоните.


Какви са възможностите за лечение – чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна