Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата трябва да свикнат, че и в интернет общуването има правила, както навсякъде

Снимка: архив
В поредния епизод на „Радиоприемница“, посветена на зависимостта от социалните мрежи и рисковете, пред които сме изправени като онлайн потребители, гостува Антоанета Василева от Асоциация Родители - организация, която заедно с Фондация "Приложни изследвания и комуникации"  координират Българския център за безопасен интернет.

Негова основна цел е да повиши информираността на обществото и най вече на децата и младите хора за рисковете при ползване на интернет, социални мрежи и мобилни устройства, както и начините за превенция и търсене на помощ. Центърът управлява и българската интернет Гореща линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет, като работи в сътрудничество с ключови институции и организации в България и чужбина.

Интернет е част от съвремието ни и няма как да го крием от децата ни – обясни Антоанета Василева. – Все пак в ръцете на родителите е да решат как и колко да позволят на децата си да ползват дигитални устройства.

Изследване показва, че подрастващите все повече предпочитат мобилните устройства пред компютрите, допълни Василева. Тя препоръча до 5-6 години детето да има здравословен режим на достъп но интернет. И отрано да се научи че има правила. Както при движение по улицата или в училище. И разбира се тези правила с течение на времето ще се променят, що винаги ще съществуват.

Важно е и не само колко време са с дигиталните устройства, но и какво правят с тях в интернет. Тук ключова е ролята и отговорността на родителите.

Най-малките обикновено гледат детски филмчета. При тях е важно да не се прекалява с времето.
Много по-различно е при възраст, когато децата искат и си създават профили в социалните мрежи. Правилата за безопасност вече са други. И по-младите, „дигиталните“ родители могат и трябва да възпитат малките си в това отношение.
Между първи и четвърти клас децата са по-пасивни, повече гледат.
След пети клас почват да чувстват нужда от друга комуникация с приятели.

Малко хора и родители знаят, че условия за създаване на профил, във Фейсбук например, е 13 години. Антоанета Василева обаче цитира изследване, според което над 73% от децата под тази възраст вече имат свой профил. И обикновено той е направен заедно с родител. И често има лъжливи данни, например за възрастта. Това от своя страна излага детето на допълнителен риск.
Социалните мрежи имат филтри за лица под 18, затова, ако се вписва неистинска възраст, нека тя да е максимално близка до 13.

Не е излишна мнителността, когато говорим за безопасното общуване в интернет на по-малките от децата, подчертава Антоанета Василева. Нека не се заблуждаваме, че щом детето с дигиталното устройство е вкъщи, не е изложено на опасност.

Българският център за безопасен интернет е доверителен партньор на Фейсбук и Инстаграм, както и на отдел Киберпрестъпления в ГДБОП - подадените сигнали от Центъра се проверяват веднага.

Антоанета Василева призова всеки, който е притеснен от снимка, публикация или вид комуникация – да подаде сигнал. Има и специална линия за деца в онлайн риск – откраднати профили, интернет тормоз или технически проблеми.

Ние сме в състояние да блокираме или да свалим публикации или сайтове, които са нерегламентирани или нарушават правата на публикуване и безопасност.
Ние консултираме и родители как да постъпят с детето си според ситуацията.

Особено важно е да се общува и обсъжда преживяното от детето онлайн. Тук бащата има може би по-ключова роля, защото умее логично и практично да обяснява, смята Василева.

Самият Център за безопасен интернет извършва обучения и е в помощ на деца, родители и учители.

За подробности по темата чуйте целия разговор на Златина Йовкова с Антоанета Василева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени