Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Метрополитън опера – Ню Йорк: „Йоланта“ от П. И. Чайковски и „Замъкът на херцога Синята брада“ от Бела Барток

Събота, 9 февруари, от 19.30 часа

БНР Новини
Сцена от операта „Йоланта“ на П. И. Чайковски спектакъл на Метрополитън опера – Ню Йорк
Снимка: metopera.org

Йоланта – опера в едно действие от Пьотр Илич Чайковски по пиесата „Дъщерята на крал Рене“ от Хенрик Херц. Либретото е на Модест Чайковски.

Действащи лица и изпълнители:
Соня Йончева – Йоланта, сопран, незряща дъщеря на крал Рене
Матю Поленцани - Граф Водемон, тенор, Бургундски рицар
Алексей Марков – Роберт, баритон, херцог на Бургундия
Елчин Азизов - Ибн-Хакиа, мавритански лекар, баритон
Крал Рене – Виталий Ковальов, бас
Марк Шовалтер – Алмерик, тенор, оръженосец на краля
Харолд Уилсън – Бертран, бас, пазач на замъка  
Лариса Дядкова – Марта, контаалт, съпруга на Бертран и дойка на Йоланта
Ашли Емерсън – Бригита, сопран, приятелка на Йоланта
Меган Марино – Лаура, мецосопран, приятелка на Йоланта


Соня Йончева добавя ролята на Йоланта към своя вече богат репертоар, който представя в МЕТ. Преди това тя е изпълнила същата партия и в Париж. Соня направи своя дебют в МЕТ през 2013 г. като Джилда от „Риголето“ на Верди, след това участва и в постановка на „Бохеми“ на Пучини като Мими. Ето още от ролите, които е изпълнявала на тази сцена –Луиза Милер от едноименната опера, Дездемона от „Отело“ и Виолета от „Травиата“ на Верди, както и Тоска от едноименната опера на Пучини. През този сезон тя постави рекорд изпълнявайки три централни партии в три постановки излъчвани в киносалоните. Програмата й продължава със спектакъл на „Травиата“ в Миланската Скала и „Тоска“ в Парижката опера.
Матю Поленцани дебютира в ролята на Водемон. За първи път е в МЕТ през 1997 г. и вече има над 360 представления на тази сцена. През този сезон публиката ще го чуе и в „Милосърдието на Тит“ на Моцарт. Сезонът му ще продължи в операта в Чикаго, където ще бъде Идоменей от едноименната опера на Моцерт и в Сан Франциско опера, където ще бъде Дон Хозе от „Кармен“ на Бизе.
Виталий Ковальов дебютира като крал Рене в МЕТ. За първи път той е в Ню Йорк през 2003 г. като Великия жрец от „Набуко“ на Верди.

Сцена от операта „Замъкът на херцога Синята брада“ от Бела Барток - спектакъл на  Метрополитън опера – Ню Йорк
„Замъкът на херцога Синята брада“ - опера в едно действие от Бела Барток по приказката „Синята брада“ на Шарл Перо. Либретото е на Бела Балач.
Действащи лица и изпълнители
Ангела Деноке – Юдит, сопран
Джералд Финли – Синята брада, бас

Ангела Деноке вече е изпълнявала партията на Юдит с оркестъра на Монтпелие. В МЕТ е за първи път през 2005 г. като Маршалката от „Кавалерът на розата“ на Рихард Щраус. Тя е предпочитана изпълнителка за много от оперите на 20 век, сред които „Катерина Измайлова“ на Шостакович, „Воцек“ и „Лулу“ на Берг, „Катя Кабанова“ на Яначек. През този сезон тя ще бъде Иродиада от „Саломе“ на Рихард Щраус.
Джералд Финли прави дебюта си в ролята на Синята брада. На сцената на МЕТ е пял в девет други опери – „Вилхелм Тел“ на Росини, „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“ и „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, „Пелеас и Мелизанда“ на Дебюси, „Бохеми“ на Пучини, „Д-р Атомик“ на Джон Адамс, „Похожденията на безпътника“ на Стравински. Финли дебютира в МЕТ през 1998 г. като Папагено. През този сезон той ще бъде Яго от „Отело“ на Верди в Баварската държавна опера, заедно с канадската оперна компания и на оперния фестивал в Мюнхен.

В двете опери участват още хорът и оркестърът на Метрополитън опера, Ню Йорк, диригент на хора Доналд Палумбо, диригент Хенрик Нанаши.
Хенрик Нанаши е бил генерален директор на Комише опер Берлин от 2012 до 2017 г. Гостувал е в Парижката опера, „Лисео“ в Барселона, Ковънт Гардът в Лондон, оперите в Рим, Франкфурт, Мюнхен, Сан Франциско, Чикаго. Предстои му да дирижира „Вълшебната флейта“ на Моцарт в Париж.

Съдържание на операта „Йоланта”

Съдържание на операта „Замъкът на херцога Синята брада”

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна