Eмисия новини
от 07.00 часа

Хърсев: Ако български финансови институции са работили със средства на венецуелска компания, това е ставало законно

Емил Хърсев
Снимка: БГНЕС

Ако българска брокерска къща наистина е участвала в паричен трансфер на Венецуелската петролна компания, най-вероятно парите изобщо не са минали през България. Това коментира пред БНР финансистът Емил Хърсев по повод твърденията на опозиционен депутат във Венецуела, че властите се опитват да изнесат капитали на държавната "Петролеус Де Венесуела" чрез финансов посредник в България.

"Която и да е българска финансова институция, по каквито и свои сметки - дали в САЩ, или в Европа, или в Русия, или в Китай - когато извършва такива операции, тя, разбира се, е длъжна да ги отчита и със сигурност ги отчита. Над определен размер включително се и декларира - над 30 000 лева".

Държавната венецуелска компания е издала указание към своите партньори да превеждат сумите в руската "Газпромбанк", където вчера потвърдиха, че компанията наистина има сметки, но те не са новооткрити. Според Емил Хърсев ръководството на петролната компания има легитимно право да даде това указание.

"Господин Папарони очевидно си върши своята работа. Той оспорва властта на избраното правителство в момента. Ако български финансови институции са работили със средства на венецуелската компания, това е ставало съвършено законно".

Интервюто с Емил Хърсев можете да чуете в звуковия файл.


Още от