Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Какво не знаем за мръсния въздух” изкарва важни данни за трафика в София

Една от най-чувствителните за обществото ни теми - тази за чистотата на въздуха, който дишаме, отново е повод за дискусия, която ще се проведе на 13 февруари от 18.30 ч. Мерките срещу замърсяването на въздуха не са малко. Откриването на възможните решения може да стане, когато се изяснят правилните подходи и приоритетите в борбата за чист въздух.

Дискусията обединява екологично сдружение “За Земята” заедно с граждански организации, експерти и представители на Столичната община и граждани. Дискусията обсъжда “Какво не знаем за мръсния въздух” и ще бъдат предложени решения как да се промени това. На дискусията ще присъстват и представители на Гражданската организация “Спаси София”.

Основният замърсител на въздуха в София, откакто “Кремиковци” е затворен, е отоплението с твърдо гориво, следвано от градския трафик. Според изследване на НСИ, близо 60% от замърсителите като обем идва от битовото отопление и 30% идва от градския трафик, посочва Гергин Борисов от “Спаси София”.

Борисов цитира данни на Центъра за градска мобилност, които показват, че от 2011 - 2014 г. градският транспорт на София е загубил 10% от пътуванията в системата, въпреки че през 2012 г. беше пусната цяла нова линия на метрото, която сама е привлякла 30 млн. пътувания годишно.

Според него някои от мерките на общината за справяне с мръсния въздух са добри като идея, но са приложени в грешен ред, а има и откровено необмислени мерки като идеята крайните десни ленти да се превръщат в ленти за паркиране в дните, когато има замърсяване. С една такава мярка общината казва: ”Няма проблем, карайте си колите, ние ще ви дадем още паркоместа”, вместо да каже, че има проблем.

На дискусията от “Спаси София” ще представят това, което не се знае за въздуха през фокуса на градския транспорт. Ще бъде показана информация за това как градският транспорт улеснява трафика и колко коли и вредни газове спестява. Един автобус по линия 204 спестява 600-метрова колона от автомобили, допълва Борисов.

 Чуйте повече за дискусията и как да се включите в нея в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна