Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаламанов: Няма данни за прекъсната връзка между службите ни и КГБ и ГРУ

Снимка: БГНЕС

Наблюдаваме кризисен пиар по информация, идваща от Великобритания, заяви пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в коментар за случая „Гебрев“.

„Това замъглява основният въпрос – България има ли система за контраразузнаване и отбрана, които могат да ни защитят от сериозните заплахи, включително хибридни, киберзаплахи, идващи от големи страни извън ЕС, в частност Русия. Този случай показва, че вероятно нашите служби не са могли да извършат необходимите действия своевременно и сега трябва да се реактивират по външна информация. Това е първият аргумент, който подчертава, че отговорът на въпроса е – не, не сме защитени“, коментира Шаламанов в интервю за предаването „Нещо повече“.

„Нашите служби са проектирани и изградени от КГБ и ГРУ и няма никакви доказателства, че тази връзка е прекъсната, дори след 30 години“, изказа мнение бившият военен министър и добави:

„Не изключвам възможността по този начин да се упражни натиск върху България от страна на нашите съюзници, да се вземат все пак някакви мерки. 30 години по-късно тези оперативно маскирани служби като че ли не успяват да се справят със заплахите, а това е вече риск и за нашите съюзници. Те търсят начин да провокират действия в тази посока. При ситуация, в която 30 години по-късно сътрудници на Държавна сигурност ръководят силови ведомства, университети, катедри, културни институции – това ще е тежка задача“.

Според Шаламанов фактите, изнесени от главния прокурор Сотир Цацаров по случая „Гебрев“, не внасят яснота, а създават допълнителна неопределеност.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени